Nagellakheld Tijn geëerd met eigen kliniek in Ivoorkust

Een van de klinieken die door 3FM Serious Request is opgeknapt in Ivoorkust is opgedragen aan Tijn Kolsteren. Het doodzieke jongetje veroverde vorig jaar de harten van heel Nederland met zijn nagellakactie voor Serious Request. Hij haalde hiermee ruim 2,6 miljoen euro op voor kinderen met longontsteking. Tijn stierf in juli op zesjarige leeftijd aan hersenstamkanker.

Zijn vader zat dinsdagavond bij RTL Late Night aan tafel. Daar vertelde hij over de steun die Tijn en zijn ouders heeft gekregen in de moeilijke tijd. “Hij was even niet de jongen die ziek is en dood gaat.” Toen Tijn overleed sloeg dat in Nederland in als een bom. “Zijn laatste wens was: ‘op mijn afscheid moet iedereen de ogen even sluiten’. Dat deed ook iedereen. Toen riep ik boe! Dat was de allerlaatste grap van Tijn. Voor een volle zaal.”

Opbrengst

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2016 kan het Rode Kruis ruim 175.000 mensen helpen. Onder hen zijn 80.000 kinderen onder de vijf jaar, maakte dj Domien Verschuuren dinsdagavond bekend bij RTL Late Night. De benefietactie bracht vorig jaar ruim 9,2 miljoen euro op om longontsteking bij kinderen tegen te gaan.

De hulporganisatie heeft van het geld al zo’n 40.000 antibioticakuren, 12.800 inhalers en 20 zuurstofmeters aangeschaft. In Ivoorkust hebben 12.500 mensen voorlichting gekregen over het voorkomen en behandelen van longontstekingen en zijn er 450 openbare toiletten gebouwd om de persoonlijke hygiëne te verbeteren. Ook zijn hier vier klinieken opgeknapt, waardoor meer dan 105.000 mensen betere medische zorg krijgen voor hun kinderen en zichzelf.