112

Volkert van der Graaf hoeft niet terug de cel in

Volkert van der Graaf hoeft niet terug te cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandagochtend bepaald.

De rechter oordeelt dat hij heeft voldaan aan de eisen van de reclassering. Het Openbaar Ministerie (OM) kon volgens de rechter onvoldoende duidelijk maken dat hij de voorwaarden voor de vrijlating heeft geschonden.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/T8BVfm8WInoq?autoplay=0


OM: Dit is een behoorlijke klap

“De rechter hanteert de feiten anders dat wij. Dit is een behoorlijke klap”, reageert Jan Hoekman van het OM. “We hadden erop gerekend dat de vordering zou worden toegekend. Hij laat wat ons betreft onvoldoende zien om goed te kunnen inschatten wat de kans op herhaling is.”


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/pWwqlerQI7nA?autoplay=0


Hoekman geeft aan dat het OM nog niet precies weet hoe ze nu verder moeten gaan. “Dat moeten we even bekijken. Het wordt er niet makkelijker op. Het toezicht gaat wel gewoon door.”

Van der Graaf kreeg een celstraf van achttien jaar opgelegd voor de moord op politicus Pim Fortuyn . In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich iedere drie weken bij de reclassering moet melden.

‘Ik meld mij. Tot ziens.’

Maar die medewerking zou volgens het OM “ontoereikend en niet-constructief” zijn. Van der Graaf zou alleen maar langskomen en zeggen: : Ik meld mij. Tot ziens.” Het OM spreekt van een “zeer ernstige overtreding”. Iets waar de rechter dus niet in meegaat.

Volgens Richard van der Weide is de uitspraak een klap in het gezicht van de nabestaanden. “Het is niet mogelijk om hiertegen in beroep te gaan. Dus de familie zal zich hierin moeten berusten.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/VJnnbSGVoT4Z?autoplay=0


Van der Graaf zelf zei twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dat hij “heel sterk” het gevoel heeft dat het OM hem “wil laten struikelen”.


http://www.kijk.nl/video/BLIcOOO4XiR4?autoplay=0