Politiek

Drukte stembureaus stations loopt wat terug

De grote drukte bij de stembureaus op de grote stations is in de loop van de dag wat afgenomen. Volgens een woordvoerster van de NS liep het woensdagmiddag ,,nog steeds goed door”, maar van grote drukte was geen sprake meer.

Tijdens de ochtendspits stonden er op en rond de meer dan zestig stations waar stemgerechtigden terechtkunnen, soms lange rijen. De wachttijd was mede afhankelijk van het aantal stemhokjes in een stembureau.

Waarschijnlijk zal de drukte later op de dag, als mensen terugreizen van hun werk naar huis, weer wat toenemen. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. De ervaring leert dat het ‘s morgen en ‘s avonds altijd drukker is bij de stembureaus op de stations.

Reizigers kunnen stemmen op het station in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en een identiteitsbewijs. Reizigers die op een station in een andere gemeente willen stemmen, konden de stempas om laten zetten in een zogenaamde kiezerspas.

Station Castricum had woensdag overigens de primeur, daar ging het stembureau in een bloemenkiosk al om middernacht open. De meeste stationsstembureaus zijn geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur. Om 21.00 uur sluiten alle stembussen en begint het tellen van de stemmen.

ANP