Politiek

Kamerleden DENK niet tevreden met toegewezen zetelplaatsen

De drie leden van de politieke partij DENK zijn donderdag uit protest even blijven staan aan het begin van de installatie van de nieuwe Tweede Kamer. Tunahan Kuzu en zijn partijgenoten Selçuk Öztürk en Farid Azarkan zijn ontevreden over de plekken die zij in de vergaderzaal van de Tweede Kamer hebben gekregen.

De drie bleven even staan op het moment dat Kamervoorzitter Khadija Arib sprak over de aanslag van woensdag in Londen. Kuzu, Öztürk en Azarkan gingen al snel weer zitten.

De verdeling van de stoeltjes in de Tweede Kamer gebeurt min of meer op ideologische volgorde: de SP zit helemaal aan de linkerzijde van de plenaire zaal en de PVV aan de rechterkant. NRC meldde woensdag dat DENK vooralsnog op de achterste rij is ingedeeld, ingeklemd tussen twee andere partijen en naar hun zin te ver naar de linkerkant.

Niet alleen DENK is ontevreden met de zetelverdeling. Thierry Baudet en Theo Hiddema van het Forum voor Democratie (FVD) zitten helemaal aan de rechterkant, naast de PVV. Partijleider Baudet gaf eerder aan dat hij zijn Forum als een middenpartij ziet en een plek naast de PVV daarom niet ziet zitten. Opmerkelijk genoeg zei Hiddema donderdag in een interview met de Telegraaf dat er in zijn ogen nauwelijks verschillen bestaan tussen het FVD en de PVV.

ANP