Gezondheid

'Heel het dorp stopt met roken'

Huisarts Hilly ter Veer en verslavingsarts Robert van de Graaf hebben een missie; het kleine Friese dorpje Ureterp moet het eerste rookvrije dorp van Nederland worden. Vorig jaar zomer maakten ze de plannen bekend. En langzaam maar zeker lijkt deze toch wel ambitieuze uitdaging een succes te worden. Zelfs de meest verstokte rokers snappen dat het voor kinderen niet goed is om vaak geconfronteerd te worden met paffende dorpelingen.

Dat is namelijk het belangrijkste punt voor de twee artsen. Om uiteindelijk het hele dorp, met 5.000 inwoners, rookvrij te krijgen, helpt het niet om te beginnen met een streng verbod voor het hele dorp. Liever beginnen ze de plekken waar veel kinderen komen langzaam rookvrij te maken. Op plaatsen als speeltuinen, schoolpleinen en sportvelden zal in heel Ureterp niet meer worden gerookt. Op die manier krijgen ze niet meer zo snel het verkeerde voorbeeld.

Nog altijd roken in Nederland zo’n 3,6 miljoen mensen en jaarlijks overlijden 19.000 van hen aan de gevolgen van hun verslaving. Als kinderen nu beginnen met roken zijn ze gemiddeld 13 jaar en geschat wordt dat dagelijks 75 van deze jongeren hun eerste sigaretje opsteken.