Kinderen ruimen Gelderse uiterwaarden op

Zo’n 500 kinderen gaan de komende dagen een grote voorjaarsschoonmaak houden in de uiterwaarden in Gelderland. Dat doen ze onder leiding van boswachter Thijmen van Heerde.

“We gaan in totaal met 8 basisscholen op pad in verschillende delen van de Uiterwaarden van de Gelderse Poort”, vertelt Thijmen. De Gelderse Poort is het gebied tussen Emmerich, Arnhem en Nijmegen.

Bij de schoonmaakwerkzaamheden worden uiteraard geen risico’s genomen. “We vertellen vooraf waarom we dit doen. Ook geven we instructies over wat de kinderen moeten doen als ze bijvoorbeeld een naald vinden.”

De uiterwaarden moeten worden opgeruimd, vanwege hoog water in de winter. “Er komt dan altijd een hoogwatergolf door de Waal heen en daar komt een hoop vuil bij. We willen dat mensen genieten van de schoonheid van de natuur.”

Bij de opruimwerkzaamheden worden de vreemdste voorwerpen aangetroffen. ” Van autobanden tot een lang stuk touw en veel andere zooi. We gooien dat allemaal op een grote hoop. Je moet het zien als de grote voorjaarsschoonmaak.”