Getuige van Posbank-moord beloond met heldenpenning

Ieder jaar in december reikt Pieter van Vollenhoven erepenningen uit namens de stichting Maatschappij en Veiligheid, aan mensen die zich het afgelopen jaar buitengewoon hebben ingezet om andere mensen te helpen. Negen Nederlanders worden woensdag in Rotterdam in het zonnetje gezet.

Een van hen is Hans Hissink, de belangrijkste getuige van de moord op Alex Wiegmink in 2003. De 44-jarige man werd op de  vroege ochtend van 20 januari 2003 vermoord in natuurgebied De Posbank nabij Rheden. Hissink zag die ochtend twee verdachten in de weer met het lichaam van Wiegmink. Hij getuigde in de volgende jaren vele malen tegen politie en rechters over wat hij gezien heeft. Pas in november 2016 komt er een doorbraak in de zaak; twee mannen worden gearresteerd. Later worden deze verdachten ook door de rechter veroordeeld voor de moord op Wiegmink.

Hissink krijgt de penning omdat zijn getuigenis van groot belang voor het onderzoek is geweest. Hij bleef in 2003 met gevaar voor eigen leven de daders observeren en belde 112. Uitsluitend hierdoor wist de politie dat de moord plaatsvond op de Posbank en niet in Erp. Hij is dikwijls gehoord, o.a. onder hypnose en heeft een doorslaggevende rol gespeeld in het oplossen van deze zaak. Hij is hiervoor nooit beloond. Hans Hissink krijgt het eerbetoon op voordracht van misdaadverslaggever Peter R de Vries, die jarenlang dichtbij het moordonderzoek betrokken was.