112

Explosie Veendam: bekijk hier de enorme chaos

De schrik zit er nog goed in bij de bewoners rondom het appartementencomplex in Veendam waar woensdag een deel vanaf werd geblazen door een explosie. ,,Veendam is opgeschrikt door een zware klap. De ravage is enorm”, zegt burgemeester Sipke Swierstra.

De burgemeester sprak lange tijd met de getroffen bewoners. ,,Het gaat om veel oudere mensen”, vertelt hij. ,,Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich enorm aangetast in hun gevoel van veiligheid. Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie. Ze zullen nog lange tijd te kampen krijgen met de naweeën hiervan. De impact is echt enorm.”

Volgens Swierstra wordt er op dit moment hard gewerkt aan vervangende woonruimte voor een aantal van de getroffenen. In het complex zitten volgens woningcorporatie Acantus 36 appartementen. Die werden allemaal ontruimd. Het is nog niet bekend hoeveel mensen woensdag nog weer terug kunnen naar huis.

,,We gaan nu eerst een deel van het complex slopen, omdat daar instortingsgevaar bestaat”, zegt Swierstra. ,,Dan kunnen bouwkundigen kijken welke woningen nog bewoonbaar zijn of bewoonbaar kunnen worden gemaakt. We hopen daar in de loop van de middag duidelijkheid over te hebben.”

Het is waarschijnlijk dat er voor een deel van de bewoners voor langere termijn vervangende woonruimte moet worden geregeld. ,,Daar werken we nu hard aan. Dit is vanzelfsprekend ook onze eerste zorg”, zegt Swierstra.

Tientallen bewoners van het complex en andere omwonenden zijn opgevangen in een nabijgelegen zalencentrum. Volgens de burgemeester hoeft niemand daar te overnachten. ,,De meeste mensen hebben al onderdak geregeld bij familie.”

Het vermoeden bestaat dat een verwarde man woensdag een einde aan z’n leven heeft gemaakt door een gasexplosie te veroorzaken. Het complex raakte daardoor zwaar beschadigd. In een straal van zeker 100 meter sneuvelden door de enorme knal ruiten van andere woningen en vielen dakpannen van het dak.

ANP