112

Eind mei uitspraak in zaak ouders Tristan

De rechter buigt zich over de vraag of de ouders van Tristan van der V. medeverantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het bloedbad dat hun zoon in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Op 31 mei volgt de uitspraak, liet de rechter woensdag weten.

De rechtbank had de ouders verzocht naar de zitting te komen om een aantal vragen over hun zoon te beantwoorden, maar zij lieten weten dat psychisch niet aan te kunnen. De rechter besloot woensdag dat de ouders niet hoeven te verschijnen, omdat inmiddels voldoende informatie is om volgende maand uitspraak te kunnen doen.

Een groep slachtoffers heeft de ouders van Tristan en hun verzekeringsmaatschappijen medeaansprakelijk gesteld voor de dodelijke schietpartij. Het gaat om dertien mensen, bestaande uit winkeliers, hun medewerkers en mensen die in het winkelcentrum aanwezig waren. Zij vinden dat de ouders eerder hadden moeten ingrijpen toen ze zagen dat het de verkeerde kant op ging met hun zoon. Ook hadden de ouders moeten ingrijpen toen bleek dat hij – ondanks dat hij kampte met zware psychische problemen – een wapenvergunning had gekregen.

De advocaat van de slachtoffers wilde een aantal aanvullende vragen stellen aan de ouders, met name over de fatale ochtend. De ouders hebben via hun advocaat laten weten dat zij geen enkel idee hadden wat hun zoon van plan was. ,,Als ze dat wel wisten, hadden ze uiteraard meteen actie ondernomen”, benadrukte hun advocaat. De verdere ,,confronterende” vragen noemde hij ,,overbodig en onnodig leed veroorzakend”.

Op 9 april 2011 schoot Van der V. vijf mensen dood, hij verwondde er zeventien en daarna pleegde hij zelfmoord.

Bekijk hierboven een Hart van Nederland-item over de herdenking van het drama, vijf jaar later