Gezondheid

Nienke strijdt tegen burnout bij jongeren

Het aantal jongeren met een burn-out is de laatste jaren sterk toegenomen. Naar schatting hebben op dit moment zo’n 100.000 jongeren last van de klachten, vertelt Nienke Thurlings, die op 24-jarige leeftijd ook de diagnose kreeg. Nienke wil er alles aan doen het hoge aantal terug te dringen.

Dit doet ze met haar blog en door het geven van verschillende workshops en cursussen. De website wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht en “dat aantal loopt alleen maar op”, zo zegt de 30-jarige sociaal psycholoog en yogadocent. Vandaag gaf ze op de Radboud Universiteit in Nijmegen de workshop ‘Stressvrij werken en studeren’, waar ze zo’n vijftien studenten probeert te helpen relaxter in het leven te staan.

De Radboud Universiteit schenkt veel aandacht aan burn-outs onder studenten: zo kun je bij een psycholoog aan de bel trekken als iets je te veel wordt. “Studenten komen, vooral naarmate hun studie vordert, voor veel keuzes te staan. Wat wil ik met mijn studie? Ga ik nog een master doen? En welke master wordt dat? Dat kan aardig wat stress opleveren”, aldus Jitske Rassa van de Universiteit.