Boze Turken verbranden verkeerde vlag

Een groepje boze Turkse betogers hebben zondagmiddag een vlag in de brand gestoken in de Noord-Turkse stad Samsun. Een Nederlandse vlag dachten zij, maar in al hun boosheid hebben zij niet gezien dat zij een Franse vlag in de hens steken.

De Nederlandse en Franse vlag lijken natuurlijk erg veel op elkaar. Allebei rood, wit en blauw. Alleen heeft de Nederlandse vlag de kleuren in horizontale lijnen en de Franse in verticale lijnen.

Diplomatieke rel

De Nederlandse en Turkse regering liggen sinds dit weekend in een diplomatieke rel nadat Nederland en Turkije en niet eens konden worden over de voorwaarden waaraan de bezoekende Turkse minister van Buitenlandse zaken, Çavusoglu, zich moest houden tijdens zijn bezoek aan Rotterdam. Voordat die gesprekken rond waren begonnen de Turken de dreigen met sancties op Nederland waarna de Nederlandse regering de landingsrechten van het vliegtuig van Çavusoglu introk. Çavusoglu zou in eerste instantie spreken in een partycentrum over het aankomende Turkse referendum die de zittende president, Erdogan, meer macht zou moeten geven.

De Turkse overheid reageerde daarop door de minister van familiezaken, Kaya, over land naar Rotterdam te sturen. In verschillende auto’s kwamen de Turken richting Rotterdam, dit was bedoeld als een afleidingsmanoeuvre zodat Kaya een grotere kans had om het Turkse consulaat  te bereiken. Zij werd vlak voor het consulaat aangehouden en na een urenlange impasse werd zij als ‘ongewenste vreemdeling’ het land uitgezet. Onder politiebegeleiding werd zij naar de Duitse grens gebracht.

‘Nederland zal de prijs betalen’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet vervolgens al snel van zich horen. Zo heeft hij internationale organisaties opgeroepen om Nederland sancties op te leggen.

De Turkse leider verweet Nederland zondag zich te gedragen als ‘een bananenrepubliek’. Eerder noemde Erodgan Nederland al ‘nazi-overblijfselen en fascisten.’

De Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans heeft de woorden van de Turkse president al veroordeeld en ook de Europese Commissie roept op tot rust tussen beide landen.