Dieren

Rouwadvertenties voor 6000 koeien

In paginagrote advertenties is maandag stilgestaan bij geslachte koeien. Het is de start van een campagne van Wakker Dier tegen de in hun ogen onnodige slacht van zo’n 6.000 koeien, puur vanwege kromme wetgeving.

Na het afschaffen van het melkquotum in 2015, gingen veel boeren hun melkveestapel uitbreiden. Als gevolg hiervan kwamen er teveel koeien en dus ook teveel mest. Om dit probleem op te lossen, heeft de overheid besloten dat de Nederlandse veestapel met 160.000 koeien moet inkrimpen. Alle boeren die na juli 2015 meer koeien hebben genomen, worden verplicht om terug te gaan naar het aantal koeien van die maand.

Biologische boerin Leyntje Melse uit het Noord-Hollandse plaatsje De Rijp moet daarom 21 van haar 78 koeien naar de slacht brengen. En daar is ze woedend over, aangezien zij juist als biologisch-dynamische boerin veel minder mestuitstoot heeft en ruim onder de Europese normen blijft. “Het is alsof ik 90 rij op de snelweg, mijn buurman rijdt 140, maar ik krijg de boete van de overheid.”