Dieren

Bioboer Henk weigert zijn koeien te slachten

Voor bioboer Henk Aa is het onverteerbaar. Zo’n 27 drachtige koeien moeten naar de slacht omdat er teveel mest zou worden geproduceerd. “Ik weiger mijn mooie, gezonde koeien te laten slachten.”

Het is een maatregel van de staatssecretaris. Er is een mestoverschot en daarom moeten landelijk 140.000 koeien worden geslacht. Dat geldt voor alle melkveehouders, ook biologische boerenbedrijven. Belachelijk vindt Henk en daarom stapte hij deze week naar de rechter. “De koeien zijn ook nog eens drachtig. Die mogen helemaal niet geslacht worden”, zegt Henk.

De maatregel is nodig, aldus het ministerie, omdat Nederland niet voldoet aan de milieunormen. Er wordt teveel fosfaat uitgestoten. Dan zou Nederland een regeling binnen Europa kwijt raken waarmee veel meer mest geproduceerd mag worden dan de richtlijn. Als dat gebeurt, brengt dat enorme kosten met zich mee voor de veehouders.

Maar Henk is hier niet van onder de indruk. “Biologische boeren werken al duurzaam en produceren vaak net genoeg mest voor het eigen land. Wij zijn niet verantwoordelijk voor deze problemen. Dat zijn de reguliere boeren. Wij worden nu ten onrechte gestraft.” Henk is daarom naar de rechter gestapt. Die doet op 4 mei uitspraak.