Eerder beveiligers Wilders op non-actief

In 2015 zijn ook al twee leden van het beveiligingsteam van Geert Wilders op non-actief gesteld. Een van hen zoude directe beveiliger van Wilders zijn geweest.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie maakte de schorsingen vrijdag bekend na de ministerraad. Hij zegt de informatie “recente’ te hebben vernomen. De Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die de beveiliging van politici en leden van het Koninklijk Huis uitvoert, valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.


‘Ik ben me opnieuw kapotgeschrokken’

– Geert Wilders


Blok liet weten dat Wilders en ook andere politici in principe veilig hun werk kunnen doen. Het kabinet zet zich daar ten volle voor in, onderstreepte hij. Volgens hem wordt Wilders door het kabinet regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen rond zijn beveiliging. “Ik spreek hem regelmatig en van boosheid bij hem is geen sprake.”

Geert Wilders heeft geschokt gereageerd. “Ik hoorde het vanochtend, ik ben me opnieuw kapotgeschrokken.” Begin deze week werd bekend dat iemand die betrokken was bij de beveiliging van Wilders is aangehouden wegens lekken. Het ging om iemand met een Marokkaanse achtergrond die informatie had doorgespeeld aan Marokkaanse criminelen.