Vader en zoontje komen om bij spoordrama

Een auto met daarin een 31-jarige vader en zijn 3-jarige zoontje is maandagochtend geschept door een trein bij de Oude Trekweg in Harlingen. Daarbij zijn zij allebei om het leven gekomen.

De politie heeft verder geen andere inzittenden aangetroffen in de auto. Het treinverkeer lag uren stil maar kwam maandagavond rond 20.30 uur weer op gang, meldden de NS en de gemeente Harlingen.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/rSwPgqOjEWuB?autoplay=0


Lammetjes kijken

De kleuters waren net met hun schoolklas lammetjes wezen kijken bij boer Sijtsma die aan de onbewaakte spoorwegovergang woont. Volgens hem had de klas met begeleidende ouders net afscheid genomen en vertrok toen hij een harde knal hoorde. ‘Er moet nu echt iets gebeuren, het is niet de eerste keer dat hier een ongeluk gebeurd. In februari was het ook al raak. Toen had de automobiliste een zware hersenschudding. Ik durf niet te zeggen hoe het met de slachtoffers gaat nu.’


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/fREwi4fRmrxj?autoplay=0


‘Slachtofferhulp voor alle betrokkenen’

De burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, heeft maandagmiddag gereageerd op het dramatische ongeluk. In een persconferentie betuigt hij zijn medeleven aan de nabestaanden en heeft hij Slachtofferhulp Nederland ingeschakeld om alle betrokkenen van het ongeluk op te vangen.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/8ZV5pEPThjFw?autoplay=0


‘Dit ongeluk is een klap in ons gezicht’

Ook ProRail heeft in een persconferentie gereageerd om het spoordrama. ‘Het ongeluk is voor ons een klap in het gezicht.’ Vertelt President-Directeur Pier Eringa van ProRail.

De spoorwegovergang in Harlingen is particuliere overgang en er zijn in Nederland verschillende soorten spoorwegovergangen. Er zijn volledig bewaakte overwegen met slagbomen, lichten en bellen. Er zijn onbewaakte overwegen zoals in Winsum, zonder slagbomen, lichten en geluidsignalen. Daarvan zijn er 120. De overheid heeft geld beschikbaar gesteld om onbewaakte overwegen te beveiligen.

De overweg in Harlingen is een particuliere overweg. Die bevinden zich vaak op het land van een boer en ontsluiten een boerderij of een aantal boerderijen of woningen. Daarvan zijn er in ons land een kleine duizend. De overgang in Harlingen heeft wel lichten, maar geen bellen en slagbomen.

ProRail laat weten dat sinds het vorige ongeluk op 8 februari van dit jaar er gesprekken hebben plaatsgevonden tussen ProRail en boer Sijtsma, beide partijen vinden dat er snel iets moet veranderen aan de gevaarlijke overgang. ‘Het is niet een kwestie van gesprekken afwachten of geld maar het is een kwestie van uitvoeringscapaciteit.’ Aldus Eringa.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek begonnen naar het ongeluk.

http://www.kijk.nl/video/QTQ6pXH1a9B3?autoplay=0

Beelden: Noormannen