Anti-racisme-activisten krijgen zaterdag politiebegeleiding naar Dokkum

Om een veilige manifestatie te garanderen krijgen de anti-racisme-activisten zaterdag politiebegeleiding naar Dokkum. De organisatoren hebben het evenement aangemeld bij de gemeente en goedkeuring gekregen.

Op Facebook wordt gemeld dat de politie de auto’s en bussen begeleid, om blokkades te voorkomen. “Bij het busstation in Leeuwarden en in Dokkum zullen beveiligers en politie aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat mensen niet verhinderd worden om gebruik te maken van hun demonstratierecht.”

De Manifestatie voor vrijheid van meningsuiting & demonstratierecht volgt na de blokkade op de snelweg voorafgaand aan de officiële intocht van Sinterklaas in Dokkum. De anti-racisme-activisten konden toen het Friese stadje niet bereiken nadat ze werden afgesneden tijdens een bijzonder gevaarlijke actie van pro-Zwarte Piet-demonstranten.

Omdat enkele pro-Zwarte Piet-demonstranten zwaar vuurwerk bij zich hadden, besloot burgemeester Marga Waanders de goedgekeurde demonstratie toen alsnog af te lasten.

Het programma van de manifestatie aanstaande zaterdag wordt later bekend gemaakt.

De bijeenkomst is zaterdag 2 december tussen 14.00 en 16.00 uur op het plein Acht Zaligheden aan de Strobossersteeg. De manifestatie is aangevraagd door de Stichting Nederland Wordt Beter, een organisatie die zich richt op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Het doel van de manifestatie is om “op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht”.