Opmerkelijk

Amsterdam onderzoekt meer openbare toiletten voor vrouwen

De gemeente Amsterdam onderzoekt of het mogelijk is dat er meer openbare toiletten in de stad bij komen, die ook geschikt zijn voor vrouwen. Dat heeft loco-burgemeester Kajsa Ollongren donderdag tegen raadsleden gezegd.

Meerdere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad pleiten voor meer openbare toiletten in de stad, naar aanleiding van de boete die Geerte Piening kreeg toen zij in de stad aan het wildplassen was op het Leidseplein. Zij vocht de boete aan, maar de rechter oordeelde dat Piening toch moest betalen.

Een idee om openbare toiletten in verschillende ondergrondse fietsenstallingen te plaatsen, wordt verder uitgewerkt. Volgens de Amsterdamse wethouder Ollongren moet er “zo creatief mogelijk omgegaan worden met bestaande voorzieningen. Cafés moeten makkelijker worden om even iemand binnen te laten, maar denk ook aan fietsenstallingen,” aldus de loco-burgemeester.

Landelijke aandacht

Het onderwerp kreeg landelijk veel aandacht. De rechter die oordeelde dat Piening de wildplas-boete toch moest betalen vond bovendien ook dat vrouwen met hoge nood in een urinoir terecht zouden kunnen. Die uitspraak leidde tot veel verschillende acties van vrouwen voor meer openbare vrouwentoiletten.