Politiek

Turkse Nederlanders stemden massaal 'ja'

Een grote meerderheid van de Turkse Nederlanders die hun stem hebben uitgebracht in het referendum over de Turkse grondwet heeft ‘ja’ aangevinkt in het stemhokje.

Toen bijna alle stemmen waren geteld, bleek dat 70 procent van de mensen die in Amsterdam, Rotterdam en Deventer naar de stembus gingen zich achter uitbreiding van de presidentiële macht schaarde. Turkse media publiceerden zondagavond de voorlopige resultaten.

Van de 250.000 kiesgerechtigden in Nederland ging iets minder dan de helft, zo’n 45 procent, stemmen. Dat blijkt uit de cijfers die onder meer op de website van de krant Daily Sabah staan. Zondagavond laat was 97 procent van de stembussen geopend en de inhoud ervan geteld.

Ook overwegend ‘ja’ in andere Europese landen

Ook in andere Europese landen stemden mensen van Turkse afkomst overwegend in met het voorstel. In België en Oostenrijk stemde volgens de voorlopige cijfers circa driekwart voor, in Duitsland was dat 63 procent.

Van de bijna 35.000 Turkse stemgerechtigden in Groot-Brittannië die naar de stembus gingen, stemde juist een ruime meerderheid tegen: 80 procent.

Bovenstaande reportage werd op 5 april in Hart van Nederland uitgezonden en toont de stemlokalen in Nederland voor het Turkse referendum

ANP  / Redactie