Politiek

Erdogan claimt overwinning referendum

De Turkse president Tayyip Erdogan claimt de overwinning in het Turkse referendum voor uitbreiding van de presidentiële macht. Volgens de laatste prognose lijkt het ja-kamp met een nipte meerderheid de overwinning in de wacht te slepen.

Nu bijna 99 procent van de stemmen is geteld, staat het ja-kamp op ruim 51 procent van de stemmen. Erdogan heeft premier Binali Yildirim en voorzitter van hun AK-partij gebeld om hem te feliciteren met hun overwinning.

De stemlokalen sloten om 16.00 uur Nederlandse tijd. Vooraf leek het om een nek-aan-nekrace te gaan tussen de twee kampen.

Zondag konden 55 miljoen Turken stemmen over uitbreiding van de macht van Erdogan. Eerder hadden bijna 3 miljoen Turken in het buitenland die mogelijkheid.

Feest in Nederland

Nadat de Turkse president Erdogan en zijn premier Yildirim de overwinning hadden geclaimd in het Turkse referendum, zijn in Rotterdam hun eerste feestende medestanders de straat op gegaan. Door Rotterdam-Zuid reden auto’s, waaronder een aantal limousines, rond met grote Turkse vlaggen uit de ramen.

Voor het Turkse consulaat aan de Westblaak meldde zich een handvol mensen om de vermoedelijke uitkomst te vieren, liet de politie weten. Die houdt nauwlettend in de gaten wat er gebeurt.

Klachten over onregelmatigheden

Het referendum is niet zonder problemen verlopen. De Republikeinse Volkspartij (CHP), aanvoerder van de oppositie, klaagde dat de hoge kiesraad (YSK) op het laatste moment heeft besloten ook niet afgestempelde stembiljetten als geldig te accepteren. De vooraanstaande CHP-politicus Bülent Tezcan zei dat de kiesraad heeft gefaald door toe te staan dat fraude de volksraadpleging is binnengeslopen.

Op de YSK-website verscheen enkele uren voor sluiting van de stembussen een verklaring dat ook stembiljetten die niet waren afgestempeld door de officiële bureaumedewerkers zouden worden meegeteld, tenzij er bewijs was van fraudeleus handelen.

De mensenrechtenorganisatie IHD constateerde eveneens onregelmatigheden. In vijf provincies zouden waarnemers de toegang tot de stemlokalen zijn geweigerd. Bovendien zouden in de provincies Agri, Erzurum en Adiyaman kiezers zijn gedwongen hun stem in alle openheid uit te brengen. De IHD meldde ook dat in Erzurum en Van, in het oosten van Turkije, militairen en gewapende beveiligers waarnemers van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP hebben bedreigd en van hun werk hebben afgehouden.

Kritiek was er ook op de gang van zaken in de zuid-oostelijke provincie Sanliurfa waar in elk stembureau twee gewapende politiemensen zaten. In de hele regio waar veel Koerden wonen, waren de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Bewakers hielden zich echter lang niet altijd aan de wettelijke regel dat ze ten minste 15 meter afstand moeten houden van de stembus.