Honderden stemmen verloren door vertraging vliegtuig

Het gaat honderden Nederlanders woensdag niet lukken om te stemmen omdat hun vlucht vanuit Curaçao naar Amsterdam is geannuleerd.

Het KLM-toestel zou dinsdag vertrekken, door een technisch mankement gebeurt dat echter pas woensdag om 23.00 uur Nederlandse tijd.

De teleurstelling is groot onder de honderden kiesgerechtigde reizigers, die nu dus geen stem uit kunnen brengen. Eén van hen is Jianmin Huang (32) uit Amsterdam: “Ik baal ontzettend want ik had juist deze vlucht geboekt omdat ik dan op tijd terug zou zijn om te kunnen stemmen. We hebben gehoord dat er onderdelen speciaal naar Curaçao moeten worden gevlogen dus daarom duurt het zo lang. Gelukkig worden we wel in een goed hotel ondergebracht.”


“Ik baal ontzettend want ik had juist deze vlucht geboekt omdat ik dan op tijd terug zou zijn om te kunnen stemmen.”


Remco Kuilman, oprichter van de claimorganisatie Aviclaim, wijst alle reizigers van deze vlucht er op dat ze recht hebben op een financiële compensatie vanuit KLM. “Het is natuurlijk balen voor deze reizigers dat zij geen stem kunnen uitbrengen door de vertraging, hopelijk verzacht de financiële compensatie enigszins de pijn.”

Om de passagiers te helpen heeft Aviclaim contact gezocht met de Kiesraad. “Helaas achten zij het onmogelijk om op een dergelijke korte termijn nog iets van een stemlokaal in te richten voor de gedupeerde stemmers.” Kuilman noemt het onbegrijpelijk dat in het digitale tijdperk waarin wij leven nog niet geregeld is om een digitale volmacht af te geven in dergelijke situaties.