112

Grote brand legt grillroom en café in Hoogeveen in de as: 'De verbouwing was net klaar'

Een grote brand heeft afgelopen nacht een grillroom en een café in Hoogeveen compleet verwoest. Het vuur ontstond rond 04.00 uur bij de grillroom in de Hoofdstraat en sloeg vervolgens over naar het café.

Eigenaar Appie Hilberts van café De Pastoor werd vannacht wakker gebeld en ging direct naar zijn zaak. “Het leek er eerst nog op dat ons pand behouden kon blijven, maar dat is niet gelukt”, zegt Hilberts. “Het was een felle brand. Daar schrik je toch van.”

Net verbouwd

Hilberts is nog maar net actief als uitbater van het café. “Ik zit er nu een maand of drie. We hebben het de afgelopen tijd verbouwd van binnen en morgen zouden we los.”

Dat gaat nu zeker niet lukken. Toch blijft Hilberts er rustig onder. “Ja, wat moet je anders? Gelukkig ben ik goed verzekerd.” Boven zijn café zit woonruimte. De bewoners van het huis konden op tijd naar buiten.

Nadat de brand vannacht uitbrak, schaalde de brandweer al snel op naar een ‘zeer grote brand’. Er kwam veel rook vrij. Mensen in de omgeving kregen een NL Alert, waarin werd opgeroepen ramen en deuren dicht te houden.

Delen slopen

“We konden lastig bij de laatste vuurnesten komen. Daarom zijn we ook meteen delen van het pand gaan slopen”, vertelt een woordvoerder van de brandweer aan Hart van Nederland. Rond kwart over acht was de brand onder controle.

De panden van de grillroom en het café zijn eigendom van de familie Bork, die ook een sloopbedrijf heeft. Zij moeten nu hun eigen panden slopen. “Het is wel een beetje cru hè, dat je je eigen panden sloopt”, zegt Jan Bork. “Maar als je panden bezit, dan bestaat het risico dat er een keer brand uitbreekt.”

Bork vindt het vooral erg voor de horecaondernemers die in de panden zitten. “Ze mochten natuurlijk bijna weer open.” Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Beeld: Persbureau Meter