112

Vuurwerkverkoper ontploft van woede na ramkraak; honderden kilo's gejat

Bart Landsmeer, de eigenaar van vuurwerkwinkel De Voordeel Knaller in Tilburg, is woest nadat vier personen op eerste kerstdag honderden kilo’s aan vuurwerk hebben gejat tijdens een ramkraak. In de hoop de daders te pakken heeft Landsmeer foto’s gedeeld op Facebook.

“Ik ben goed over de zeik. We hebben de laatste dagen veel uren gemaakt zodat we alle klanten van vuurwerk kunnen bedienen vanaf zaterdag. We moesten weer helemaal opnieuw beginnen.” De ondernemer werd door de politie ingelicht over de ramkraak die toen net had plaatsgevonden in zijn pand aan de Leenherenstraat.

Landsmeer: “Ik ben er meteen naartoe gereden. Uit de beelden van ons camerasysteem bleek dat ze met een witte bestelbus de deur aan de zijkant van het pand hebben geramd. Je ziet dan meerdere personen naar binnen gaan. Ze vertrekken met honderden kilo’s aan vuurwerk.”

Lees ook: Man wil illegaal vuurwerk kopen, maar wordt beroofd van veel geld

Beloning voor gouden tip

Landsmeer laat weten blij te zijn met zijn camerasysteem, het stelt hem namelijk in staat om foto’s uit de bewakingsvideo op Facebook te delen. “Ik laat niet alles zien want dat mag niet van de politie. Ik hoop dat iemand de persoon herkent op de foto’s. Wij hebben een beloning van 500 euro of vuurwerk ter waarde van 1000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.”

Hoewel hij totaal niet blij is met de schade aan de vuurwerkwinkel en de rompslomp die erbij komt kijken is hij er wel gerust op dat hij zaterdag gewoon kan beginnen met de vuurwerkverkoop. “Het vuurwerk dat ze hebben gestolen was puur om de zaterdag mee te starten. Het meeste ligt opgeslagen op een externe locatie, dus het komt allemaal wel goed voor mijn twee winkels. We hebben nu weer genoeg op voorraad.”

10.000 euro schade

Volgens de Tilburgse vuurwerkverkoper ligt de waarde van het gestolen vuurwerk tussen de 8000 en 10.000 euro. Hij gaat er echter vanuit goed verzekerd te zijn. De politie meldt donderdag ook op zoek te zijn naar getuigen en spreekt over vier mogelijke daders die gebruik zouden hebben gemaakt van een witte bestelbus.

Dat voertuig, donderdag teruggevonden op een parkeerterrein in Tilburg, is in de nacht van 19 op 20 december gestolen aan de Schouwslootweg in Waalwijk. Dat is ongeveer vijftien kilometer verderop. Volgens de politie zijn twee verdachten in de bestelbus gevlucht, twee anderen zijn vertrokken in een zwarte personenauto.

Facebook oproep

Bart Landsmeer hoopt dat zijn oproep op Facebook samen met die van de politie iets gaat opleveren. Zijn boodschap in het bericht op Facebook is in ieder geval glashelder: “Niet melden? Wij hebben andere beelden en schromen niet om deze online te zetten!”.