112

Tbs en zestien jaar cel geëist voor moord op Mona Baartmans

Het Openbaar Ministerie wil dat de 61-jarige man die zijn moeder Mona Baartmans vermoordde, een celstraf krijgt van zestien jaar en tbs met dwangbehandeling.

De man uit Oud-Beijerland wurgde zijn moeder op 23 september 2018 in zijn auto.

Pacemeter meette zeer hoge hartslag na haar ‘dood’

Met een tiewrap zegt hij haar vermoord te hebben op de parkeerplaats van een verpleeghuis. Ze hadden daar samen de zieke echtgenoot van het slachtoffer bezocht. Daarna zou hij een plaid over haar heen hebben gelegd. L. weet zeker dat ze binnen twee minuten dood was en dat hij meteen daarna is weggereden.

Maar volgens deskundigen is het niet zeker dat Baartmans toen al dood was. Ze had een pacemaker en die gaf zeker een kwartier later nog een zeer hoge hartslag en ritmestoornissen aan. Volgens het OM kan dat erop duiden dat het slachtoffer iets later is gedood en zich verzette tegen de aanval.

Damesschoen in het bos

De verdachte begroef haar daarna in een bos in Heinenoord. Het lichaam werd ruim vijf weken later gevonden toen de politie twee tips kreeg over een damesschoen in het bos. Verdachte Ton L. heeft bekend.

Na haar dood handelde hij planmatig om van haar lichaam af te komen en de politie te misleiden. Zo reed hij tot vlak bij haar huis in Delft waar hij de batterij en simkaart uit haar telefoon haalde, zodat haar spoor daar ophield. Er werd vergeefs gezocht in de grachten.

Haar 40.000 euro vergokt

De aanklaagster gaat uit van moord omdat L. volgens haar vooraf had bedacht dat haar dood een oplossing was voor het geld van zijn moeder dat hij had vergokt. Hij had 40.000 euro gepind van haar rekening. Dat geld had L. aan zijn broertje moeten geven om in een kluis te stoppen. Hij raakte alles kwijt in het casino, waar hij bijna dagelijks kwam. Het OM verweet hem verduistering.

Het OM sprak van een weerzinwekkende en mensonterende daad, die hij koelbloedig uitvoerde.

Lees ook: ‘Zoon wurgde Mona Baartmans met tiewrap en stal 40.000 euro’