112

Op deze plekken staan boeren met hun trekker langs de afrit

Boeren gaan maandagmiddag tussen 12.30 uur en 14.00 uur door heel het land acties voeren op diverse op- en afritten van snelwegen. Automobilisten worden echter niet gehinderd en kunnen gewoon de weg op via hun op- en afrit, aldus een woordvoerder van de actiegroep Farmers Defence Force.

“Weggebruikers moeten alert zijn en hun rijgedrag indien nodig aanpassen. De aanwezigheid van de tractoren en daarbij behorende spandoeken kan het verkeer afleiden”, aldus Rijkswaterstaat.

Lees ook: Boeren willen koeien de wei in om stikstof terug te dringen

Langs de afrit

De boeren zetten hun trekker langs de kant van de weg of in de berm. Ze gaan dit onder meer doen op een aantal op- en afritten op de A1, A2, A4, A6, A7, A9, A10 en A27. Het Landbouw Collectief is vorige week zelf met plannen gekomen om de uitstoot van ammoniak terug te dringen. Hiervoor is alleen veel geld voor nodig, waarvan Farmers Defence Force vindt dat het bij de politiek vandaan moet komen. Om de onderhandelingen over het geld te steunen laten de boeren zich maandag langs “alle snelwegen” weer zien.

“Minister Schouten heeft maandag een gesprek met het landbouwcollectief,” aldus de zegsman. “Wij willen haar met deze acties waarschuwen dat we nog wakker zijn, want er zijn nog steeds grote zorgen.”

De aanwezigheid van de boeren leidt nog niet tot grote vertragingen. Alleen ter hoogte van de A2 van Kerkdriel is een file ontstaan. Daar is een rijstrook afgesloten om veiligheidsredenen. De tractoren staan hier volgens Rijkswaterstaat te dicht op de weg.