112

Schrik zit er in Apeldoorn flink in na vierde gewapende overval in een week

Een ware overvalgolf in Apeldoorn. Minstens acht zaken zijn dit jaar al overvallen, waarvan er zelfs vier in de afgelopen week. De een nog brutaler dan de ander – zo werd de Wibra overvallen door een gewapende man terwijl er voor de deur een braderie aan de gang was.

Bij dierenwinkel Flip Kluin was het begin mei raak. De zoon van eigenaar Henk stond samen met een collega af te sluiten, toen er een man met een wapen binnenkwam en een paar honderd euro buitmaakte. “Gelukkig zijn ze vrij nuchter en gaan ze er goed mee om, maar het is wel iets waar je de eerste paar weken mee in je achterhoofd loopt,” zegt Henk.

Cameratoezicht

Burgemeester Jan Berends heeft inmiddels extra politietoezicht aangekondigd, maar dat neemt de schrik nog niet weg. Arno Dijkerman is voorzitter van de winkeliersvereniging Hart van Zuid, waar de overvallen Wibra zit. Wat hem betreft moet er cameratoezicht komen. “Dat hangt al in het centrum, maar de mensen die kwaad in de zin hebben en weten dat ze daar gefilmd worden komen hierheen, want hier hebben ze vrij spel.” En dat is voor niemand goed, betoogt Dijkerman. “Als je dit overkomt gaat het je niet in de koude kleren zitten. Dat mogen we niet vergeten.”