112

Gouden tip over moord op Iraans politicus kan 20.000 euro opleveren

Ahmad Mola Nissi (52) is geboren in Iran en woont sinds 2006 met zijn gezin in Nederland. Hij is actief voor een onafhankelijkheidsbeweging die door Iran wordt gezien als een omstreden organisatie. Op woensdag 8 november 2017 wordt Ahmad doodgeschoten in Den Haag, voor de deur van zijn huis.

Door sporenonderzoek is in juni 2018 een mogelijke connectie in beeld gekomen met een Rotterdams crimineel netwerk. Dit wordt verder uitgezocht. De Hoofdofficier van Justitie in Den Haag heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak.

Heeft u informatie voor het rechercheteam, bel dan met de Opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Etnische minderheid

Ahmad maakte in Iran deel uit van een etnische minderheid. Al van jongs af aan maakt hij zich hard voor de onafhankelijkheid van zijn volk. Maar in 2006 voelt hij zich niet meer veilig en besluit Iran te verlaten. Met zijn vrouw en vier kinderen vertrekt hij naar Nederland. Het gezin gaat in Den Haag wonen en Ahmad blijft politiek actief. Hij is voorzitter van ‘The Arab Struggle Movement’ die zich inzet voor een onafhankelijk Khuzistan, de provincie in Iran waar hij vandaan komt. Zijn politieke ideeën worden niet door iedereen gewaardeerd, Ahmad wordt diverse keren bedreigd.

Woensdag 08 november

Op woensdag 8 november gaat Ahmad naar de markt en daarna naar de kapper. Tussen de middag is hij thuis aan de Jan van Riebeekstraat. Om 14.30 uur gaat hij op weg naar een condoleancebijeenkomst die wordt gehouden voor een overleden vriend uit Iran. In de tijd dat Ahmad bij de condoleancebijeenkomst is, zien getuigen – omstreeks 14.30 uur – een zwarte BMW 3 Sedan door de Jan van Riebeekstraat rijden. Vlak voor de terugkomst van Ahmad parkeert die BMW 3 Sedan in de straat.

Liquidatie

Ahmad belt na de condoleancebijeenkomst naar zijn vrouw; hij vertelt dat hij twee gasten meeneemt naar huis. Zijn vrouw zegt dat dat goed is en dat ze wat eten klaar zal maken. De drie mannen parkeren bij de woning van Ahmad, stappen uit en willen naar binnen als er ineens een man uit de zwarte BMW 3 Sedan naar hen toe rent. Hij schiet Ahmad van dichtbij neer en bedreigt de twee andere mannen. Dan draait hij zich om en rent weer richting de BMW. Eén van de twee gasten pakt zijn mobiele telefoon en weet de wegscheurende BMW nog te filmen. Ahmed had geen schijn van kans en sterft ter plekke.

Motief

Al vrij snel werd in de media gespeculeerd dat het om een politieke moord zou gaan zijn, omdat Ahmad erg actief was met zijn stichting maar de politie weet niet of zijn dood daarmee te maken heeft. Daarom wil ze ook graag meer weten over Ahmad. Bijvoorbeeld of hij problemen had of conflicten. En ook is het belangrijk om te weten met wie hij contact had in de periode rond de moord.

BMW gestolen uit Berkel en Rodenrijs

De zwarte BMW 3 Sedan is de dag na de moord, op donderdag 9 november, ontdekt op de Schenkweg in Den Haag. Dat is op 300 meter afstand van het huis van Ahmad. De auto is in de nacht van 29 op 30 sept 2017 gestolen vanaf de Belcampostraat in Berkel en Rodenrijs. De auto in de nacht van 7 op 8 oktober nog in het plaatsje Watergang in Noord Holland geweest. Het oorspronkelijke kenteken was 54-XV-VB. Daarna reed de auto mogelijk rond met het valse kenteken: JJ-527-R. Beide kentekenhouders hebben geen enkele betrokkenheid bij deze zaak.

Getuigenoproep: man op de Schenkweg
Vlakbij de plek waar de BMW na de moord geparkeerd stond op de Schenkweg in Den Haag is op bewakingsbeelden een man te zien. Hij is een belangrijke getuige die de politie graag wil spreken.

Vragen

Wie maakte een eind aan het leven van Ahmad Mola Nissi uit Den Haag?

Wie heeft informatie over de achtergronden van deze moord?

Wie heeft de BMW gezien tussen de diefstal op 30 september en het aantreffen van de auto in Den Haag op 9 november?

Wie heeft de BMW gezien in de omgeving van Watergang of ergens anders?

Wie herkent de getuige die vlakbij de BMW stond op de Schenkweg?