Terug

Volg Hart van Nederland

Ruim 2200 nieuwe stamceldonoren na aangrijpende oproep van zieke PSV-persmanager

Milieu en Gezondheid

4 feb 2023, 17:57

Ruim 2200 mogelijke stamceldonoren hebben zich ingeschreven bij Stichting Matchis na de oproep van PSV-persmanager Thijs Slegers. Hij liet donderdag weten dat hij ongeneeslijk ziek is en riep anderen op om zich aan te melden als donor. Want het aantal stamceldonoren moet omhoog vinden ze bij Matchis.

De stichting is erg blij met de nieuwe cijfers. Vrijdagmiddag stond de teler nog op 800 aanmeldingen. "Je kan nooit genoeg donoren hebben. Hoe meer en massaler, hoe beter. Op deze manier kunnen meer patiënten mogelijk geholpen worden", vertelt woordvoerder Bert Elbertse aan Hart van Nederland. "Op een normale dag, als we geen wervingscampagne hebben lopen krijgen we per dag zo'n 20 tot 25 nieuwe donoren binnen, dat het er na een kleine twee dagen al 2200 mensen zich hebben aangemeld is bijzonder."

Opvallend veel mannen

"Het blijkt nu dat persoonlijke oproepen goed werken. Slegers liet in een bericht op social media weten: "Je kan mij niet meer helpen maar anderen misschien nog wel." De mensen die nu in beweging zijn gekomen, zijn met stamceldonatie nog niet eerder in aanraking gekomen en voelen zich nu aangesproken", legt Elbertse uit.

Het opvallende is dat vooral mannen zich hebben ingeschreven na de oproep van Slegers Normaal gesproken is het lastig om deze groep te werven. "Mannen leveren meer stamcellen hierdoor kan de transplantatie sneller aanslaan. De overlevingskans van een patiënt kan daardoor ook groter zijn", vertelt de woordvoerder. De stichting hoopt binnenkort 400.000 stamceldonoren in Nederland aan te tikken.

Hart van Nederland sprak vrijdag 3 februari met Jeroen Lankwarden die in 2019 hoorde dat hij snel een stamceldonatie moest krijgen. Anders zou hij kerst niet halen:

Jeroen werd gered door stamceldonor en is blij met oproep van PSV-perschef Slegers
2:16
Jeroen werd gered door stamceldonor en is blij met oproep van PSV-perschef Slegers

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.