De horeca is bezig met een comeback, zo lijkt het. Het aantal nieuwe ondernemers in die branche zit in het eerste kwartaal van 2021 op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Dat meldt de Kamer van Koophandel vrijdag. Mick Mosterd, mede-eigenaar van restaurant M in Groningen, waagde met zijn compagnon Maarten Meijst de gok om een restaurant te openen. “We dachten: dat gaat wel goedkomen.”Maar wat bezielde hen om tijdens de coronacrisis, terwijl de horeca gesloten is, een restaurant te openen? Mick vertelt: "Het begon eigenlijk als grap. We werkten samen in een restaurant en hadden zoiets van: als dit ons restaurant was, dan hadden we het zo en zo gedaan. Uiteindelijk schreven we een ondernemingsplan en werden we verliefd op het pand waar we nu sinds januari inzitten."Kennis is machtBang om deze stap tijdens de pandemie te zetten, was het duo niet. "Het was wel spannend. Maar in tegenstelling tot andere horecaondernemers, konden wij ons vanaf het begin aanpassen aan corona." En de wetenschap dat de inkomsten voorlopig alleen uit afhalen zou komen, bleek een groot voordeel. "We zagen ook dat horecazaken om ons heen nog draaiden. Dus wij dachten: we gaan er gewoon voor. Bovendien hadden we geen personeel. Dat scheelde ook."Personeel hebben ze bij het Groningse restaurant inmiddels wel weer. Waaronder stagiaire Phinah Cosman, die een opleiding tot zelfstandig werkend kok volgt. Ook zij laat zich niet afschrikken door de onzekerheid die de combinatie van horeca en corona met zich meebrengt. "In het begin was het wel even zwaar. Ik wilde stoppen met mijn opleiding. Maar als ik zie hoe goed het nu gaat bij ons restaurant, dan word ik daar echt blij van. Ik wil zeker in de horeca blijven werken." Juist enthousiastOok Abdelaziez Pol (20) volgt een horeca-opleiding, maar is net als Phinah niet bang voor de toekomst. Integendeel. "Corona heeft me alleen maar enthousiast gemaakt, al is dat misschien een beetje gek om te zeggen. Maar als ik zie hoe innovatief horecaondernemers met deze crisis zijn omgegaan. Dan wil ik mezelf zeker blijven positioneren in deze wereld."Met de toekomst van de horeca zit het dus wel goed. De nieuwe aanwas kijkt positief naar wat er komen gaat. Maandag doet de 18-jarige Phinah overigens examen als kok. En daarna? "Dan blijf ik lekker in het restaurant werken. Ik kan hier nog veel leren."