Terug

Volg Hart van Nederland

Huisarts kritisch over uitbreiding coronapas: ‘Creëert schijnveiligheid en verdere tweedeling'

Huisarts kritisch over uitbreiding coronapas: ‘Creëert schijnveiligheid en verdere tweedeling'

Milieu en Gezondheid

2 nov 2021, 21:55

Vanaf aankomend weekend moeten we op meer plekken een coronatoegangsbewijs laten zien. Onder andere bij sportscholen kom je straks niet meer binnen zonder QR-code. Huisarts Felix van der Wissel vreest voor een verdere tweedeling in de samenleving en pleit juist voor betere bescherming van kwetsbaren.

Sinds 25 september zijn bezoekers van de horeca, bioscopen, theaters en grote evenementen verplicht om een groen vinkje aan de deur te tonen. Daar komen nu zogenoemde doorstroomlocaties als musea, dierentuinen en pretparken bij. Ook op sportlocaties en bij (amateur) wedstrijden maakt de coronapas zijn intrede.

Van der Wissel vindt dat toegangsbewijzen schijnveiligheid geven. "Mensen wanen zich veilig als ze gevaccineerd zijn en een groen vinkje in de app ontvangen, terwijl zij drie maanden na de inenting net zo besmettelijk kunnen zijn als ongevaccineerden", stelt hij bij Hart van Nederland. "Wel is de duur van de besmettelijkheid minder als je gevaccineerd bent."

'Niet de juiste groep'

Maar zouden de coronacijfers juist niet verder zijn opgelopen zonder coronapas? De kritische huisarts betwijfelt het. Hij vergelijkt het vaccineren van mensen onder de 45 jaar met het geven van anticonceptie aan tachtigplussers om een geboortegolf te voorkomen. "Je zult zien dat de cijfers dan toch stijgen, omdat je niet de juiste groep aanpakt."

Nederlanders hebben recht op een eigen keuze, vindt Van der Wissel. "We wijzen ook niet met de vinger naar mensen die roken of overgewicht hebben", stelt hij. Zelf gaat de dokter regelmatig in gesprek met zijn patiënten die niet gevaccineerd zijn, maar wel onderliggend lijden hebben. "Beschermd hen extra en laat alle anderen vrij in hun keuze."

'Zo snel mogelijk boosters'

De huisarts ziet dan ook liever dat er ingezet wordt op het beschermen van kwetsbaren in de maatschappij. Zo wil hij dat zo snel mogelijk boostervaccinaties worden gegeven aan alle 65-plussers. Het kabinet kondigde dinsdag aan dat vanaf december eerst de tachtigplussers hun derde prik kunnen halen, daarna volgen mensen tussen de zestig en tachtig jaar.

De regering hoopt met de aanscherpingen de zorg te kunnen ontlasten. Voor het personeelskort heeft de huisarts nog wel een oplossing: haal buitenlandse verpleegkundigen naar hier. "In Indonesië bijvoorbeeld zijn veel mensen opgeleid als verpleegkundige. Geef hen een tijdelijke werkvergunning zodat we hier in de tussentijd mensen kunnen opleiden."

'Blijf afstand houden'

Premier Rutte roept ondertussen Nederlanders op om weer anderhalve meter afstand te houden op plekken waar dat kan. Van der Wissel vindt dat die regel sowieso nog niet had moeten worden afgeschaft. Hij adviseert iedereen bovendien om nog niet in grote groepen samen te komen in publieke ruimtes. "We moeten de schouders eronder zetten, mét elkaar."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.