112

Nabestaanden echtpaar Lampers starten artikel 12-procedure om 'falen veiligheidsdiensten'

De nabestaanden van Bram en Lucie Lampers (allebei 84) uit Hellevoetsluis starten een artikel 12-procedure. Ze kunnen niet verkroppen dat de aangiftes die ze hebben gedaan tegen de gemeente Hellevoetsluis en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn geseponeerd. Het echtpaar kwam in de nacht van 19 op 20 mei 2016 om het leven bij een fatale woningbrand aan de Gruttostraat.

De familie besloot aangifte te doen omdat ze vinden dat de veiligheidsdiensten hebben gefaald bij de bestrijding van de brand in mei 2016. Daarnaast vinden ze dat Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ook nu nog onwettig handelt en structureel fout op fout stapelt. Zo zou de SIV, het Snel Interventie Voertuig van de brandweer, lang niet altijd paraat staan.

Lees ook: Een jaar na de brand die het echtpaar Lampers het leven kostte

Rianne Lampers, de dochter van Bram en Lucie, vertelt: “Op 28 december kregen we via het Functioneel Parket te horen dat onze aangiftes zijn geseponeerd. Dat is een teleurstelling voor ons dus zijn we een artikel 12-procedure gestart.”

Met de artikel 12-procedure hoopt de familie bij het gerechtshof alsnog voor elkaar te krijgen dat er een nieuw onderzoek komt.

Lees ook: Twaalf jaar cel voor Evert R. voor brandstichting Hellevoetsluis

“Wij vinden dat er opnieuw onderzoek gedaan moet worden naar de brand. Er zijn namelijk dingen niet goed gegaan”m zegt Rianne. “Zo kwam bijvoorbeeld het eerste brandweervoertuig te laat aan in de Gruttostraat. Dat blijkt ook uit de tijdlijn die een brandweerexpert heeft gemaakt. De andere aangifte is gedaan omdat we vinden dat ze nog steeds hun taak verwaarlozen. Het komt namelijk nog steeds voor dat er helemaal geen interventievoertuig (SIV) kan uitrukken. Dat is de eerste brandweerauto die naar een brand moet. Dat kan gewoon niet. Deze aangifte staat los van de brand waarbij mijn ouders omkwamen.”

‘Slager keurt zijn eigen vlees’

Brandweerexpert Fred Vos deed onderzoek naar de brand waarbij het echtpaar Lampers om het leven kwam. “Uit mijn onderzoek bleek dat de brandweer bijna een uur na het ontstaan van de brand arriveerde, dat is veel te laat. Die brand was dus al veel langer gaande dan gedacht. Eenmaal op locatie bleek dat er geen ladder beschikbaar was om het huis binnen te gaan. Het Functioneel Parket schuift mijn onderzoek aan de kant en baseert zich op onderzoek van de brandweer zelf. De slager keurt zijn eigen vlees.”

Het Functioneel Parket bevestigt zaterdag aan de redactie dat de aangiftes van de familie zijn geseponeerd en zegt later deze week met een toelichting te komen.