Politiek

Experts tegen kabinet: denk eerst goed na over corona-app

De experts zijn het erover eens: binnen een paar weken een corona-app lanceren, wordt lastig. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft zichzelf nog een maand de tijd gegeven om te kijken of zo’n app gaat werken.

Een speciaal team moet een app gaan ontwikkelen die de GGD kan helpen bij het vaststellen van corona-besmettingen. Bij de persconferentie van dinsdag herhaalde premier Rutte nog maar eens hoe belangrijk de app is voor verdere versoepeling van de maatregelen.

Lees ook: LIVEBLOG | Ouderenzorg luidt noodklok om tekort mondmaskers, leraren bezorgd over aantal tests

Uit een bijeenkomst in de Tweede Kamer op woensdagochtend bleek dat deskundigen met allerlei achtergronden het allemaal nog niet zien gebeuren. Het voorstel om de app gebruik te laten maken van bluetooth, werd naar de prullenbak verwezen. “Bluetooth gaat ‘m niet worden”, zei Maarten van Steen, hoogleraar Computersystemen aan de Universiteit Twente.

Het idee is dat de app met behulp van bluetooth gegevens zou uitwisselen met andere telefoons waarop de corona-app geïnstalleerd is. Zo moet duidelijk worden of iemand in de buurt is geweest van een besmet persoon. Maar volgens de experts die de Tweede Kamer woensdagochtend bijpraatten, zitten er veel te veel haken en ogen aan die technologie. Zo zouden hackers er gemakkelijk misbruik van kunnen maken.

Daarnaast vragen veel van de deskundigen zich af of genoeg mensen de app gaan downloaden. Als dat niet gebeurt, heeft het systeem geen zin. Dan worden er te weinig gegevens uitgewisseld om een goed beeld te kunnen krijgen van het aantal besmettingen. En dat is nou net wat het kabinet nodig heeft bij het opstellen van de juiste maatregelen.

‘App zelf bouwen is onverstandig’

Het ministerie van Volksgezondheid moet eerst een stap terug doen, vinden de deskundigen. Eerst moet goed nagedacht worden over wat het kabinet nou precies met zo’n app wil bereiken.

Daarnaast moet nog eens goed bekeken worden of dit de privacy van Nederlanders niet te veel in gevaar brengt. Dat het ministerie nu zelf een team wil instellen dat de app gaat bouwen, vindt internet-expert Marleen Stikker onverstandig. “Ik ben er niet erg gerust op dat men nu zegt: we gaan het zelf wel doen.”

De verwachting is dat minister De Jonge van Volksgezondheid woensdagmiddag bij het debat over het coronavirus vragen over de apps zal beantwoorden. Hij ontbrak dinsdagavond op de persconferentie. Daar vulde RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn plek in.