Politiek

Vrijwillige brandweer vreest voor toekomst na gelekte plannen

De vrijwillige brandweer verliest mogelijk een deel van hun taken. Dat blijkt uit een gelekt adviesrapport dat is ingezien door Hart van Nederland. Door Europese regels moet er iets veranderen bij het korps. Vrijwilligers vrezen dat ze hun werk minder goed kunnen doen als deze adviezen over worden genomen.

Een van de voorstellen is om vrijwilligers voortaan nog maar een specialistische taak te laten uitvoeren. Nu hebben vrijwilligers soms wel drie of vier specialismen. Ze kunnen bijvoorbeeld optreden bij branden waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, optreden als bevelvoerder of als chauffeur brandweerwagens besturen.

“Als ze in de toekomst nog maar een zo’n taak mogen doen, betekent dat dat ze minder goed kunnen optreden in gevaarlijke situaties”, zegt brandweervrijwilliger Heidi Bouhlel uit Landsmeer, ook voorzitter van de lokale SP-fractie. “Het is juist belangrijk dat vrijwilligers meerdere specialismen beheersen.”

Lees ook: Lokale brandweerkorpsen in de knel door tekort aan vrijwilligers

Volgens nieuwe regels vanuit Brussel moeten brandweervrijwilligers in vaste dienst genomen worden. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse brandweer. Zo’n 80 procent van het personeel bestaat namelijk uit vrijwilligers, die daarnaast ook ander werk doen. In totaal zijn er 19.000 vrijwilligers en 5000 beroepsbrandweerlieden.

Bij de vrijwillige brandweerpost in Landsmeer zijn ze bang dat er de komende tijd kazernes moeten sluiten vanwege een gebrek aan vrijwilligers. Daardoor kunnen ook de aanrijtijden langer worden. “En we hebben nu al moeite om snel in het zuidelijke stukje van Landsmeer te komen”, zegt Bouhlel.

‘Geen tweederangsbrandweermensen’

Sinds duidelijk is dat de Europese regels een probleem zijn voor het voortbestaan van de vrijwillige brandweer, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een denktank gevraagd onderzoek te doen. Die denktank heeft de afgelopen maanden een advies opgesteld aan de hand waarvan volgende week een bestuurlijk plan wordt uitgestippeld.

Brandweervrijwilligers vragen zich af wat de gevolgen daarvan zijn in de praktijk. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers zegt de zorgen te delen en is benieuwd naar de uitleg van de denktank. “Wij willen niet naar een brandweer in Nederland waar je eerste- en tweederangsbrandweermensen.” Later deze maand geeft de top van de brandweer uitleg aan de vrijwilligers.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak zou het beter zijn als het ministerie van Justitie en Veiligheid meteen naar de prullenbak verwijst. “Dit rapport is geschreven vanuit een compleet verkeerde gedachte. Het gaat er namelijk vanuit dat wij iets moeten veranderen om aan Europese regels te voldoen, terwijl er in Nederland helemaal geen probleem met brandweervrijwilligers is.”