Misdaad

'Verdachte drugsschip Moerdijk dacht dat Mexicanen iets met xtc wilden doen'

De vermoedelijke schipper van een drugsschip dat in mei werd ontdekt in de haven van Moerdijk, dacht dat de Mexicanen die hem benaderden “iets met xtc wilden doen”. Dat zei de 66-jarige schipper Cor B. uit Breda in de rechtbank, meldt BN DeStem.

De politie ontdekte op 10 mei een drugslab op een binnenvaartschip dat in Moerdijk lag. In de boot lagen kilo’s crystal meth en chemicaliën die gebruikt kunnen worden bij de productie van de harddrugs. Volgens het OM gaat het om een lab van “unieke, immense omvang”. Na de vondst werden vier mannen gearresteerd.

Lees ook: Agent onwel geworden op drugsboot in haven Moerdijk

Drie van hen zijn Mexicanen van 23, 26 en 27 jaar oud. De andere verdachte is Cor B., die op het schip zou hebben gewoond. Hij gaf na vragen van de rechter toe dat de Mexicanen tegen hem hadden gezegd “dat ze iets met pillen wilden doen”. “Iets met xtc of zo”, zei B.

Verdachte drugsschip

De advocaten B. en een Mexicaanse verdachte vroegen de rechtbank om de mannen voorlopig vrij te laten. Die ging daar niet in mee. De verdachten blijven vastzitten. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is in februari.

Lees ook: Drijvend drugslab in Moerdijk ‘mogelijk door boobytrap’ bijna gezonken

De ontmanteling van het schip ging overigens niet zonder slag of stoot. Uit onderzoek bleek dat een soort boobytrap was geactiveerd. Een pomp was vermoedelijk op afstand in werking gesteld, waardoor de boot plotseling water begon te maken tijdens de ontmanteling van het drugslab. Het schip liep plotseling vol met water, waardoor het bijna zonk.

Werkzaamheden staken

Het water stroomde in rap tempo het schip binnen. Medewerkers van de hulpdiensten moesten hun werkzaamheden staken en de boot verlaten. Rijkswaterstaat legde daarna een soort scherm om het schip om verspreiding van chemicaliën en brandstof te voorkomen.