Lifestyle & Entertainment

TikTok vooral beroemd bij kinderen, maar wat is het?

Waar Enzo Knol, StukTV en Monica Geuze beroemd werden op YouTube, zijn Jesse van Wieringen en Markie Lucas beroemd op de app TikTok.

De Chinees-Amerikaanse app TikTok is ook in Nederland erg populair. Kinderen gebruiken de app veel. Eugène Jans is samen met zijn collega’s van Creator Network verantwoordelijk voor een aantal grote ‘TikTokkers’, oftewel beroemde gebruikers. De app was voorheen bekend als musical.ly. Gebruikers konden clips naspelen van liedjes door de tekst na te synchroniseren.

Vluchtigheid

Maar met TikTok kun je nog meer. “De app kent nu 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Daarvan zijn 1 miljoen gebruikers maandelijks actief. Je kan het zien als een samenvoeging van Instagram, YouTube en Facebook. Je kunt namelijk alles met TikTok als wat je met andere sociale media kunt. Denk aan foto’s met teksten of het plaatsen van gewoon normale video’s.”, zegt Eugène Jans.

De reden voor het succes ligt hem volgens Jans in de ‘vluchtigheid’ van de app die inspeelt op wat de jongeren van tegenwoordig willen. ”Jongeren willen altijd iets nieuws, en op een gegeven moment zijn ze uitgekeken. Tik Tok is nieuw, maar het vernieuwd ook keer op keer. Je kunt er hele korte filmpjes bij pakken, en je hoeft dus niet heel lang naar iets te kijken. Je kunt de even door de app scrollen als je twee minuten tijd hebt. ”

Wonen in Amerika

Dat er met TikTok geld verdiend wordt lijkt wel duidelijk. Markie woont al voor een deel in Amerika dankzij het grote succes op de app. Hij heeft 4,2 miljoen volgers op zijn TikTok account en is internationaal bekend. ”Ik merk dat de fans daar heel enthousiast zijn als ze me zien.”

Dat het zo uit de hand zou lopen, had hij naar eigen zeggen niet verwacht.”Het gaat hard, heel hard. Ik had dit niet verwacht. Het was al een droom om 100.000 volgers te hebben.”

Martien Meiland

Jesse heeft bijna 180.000 volgers en vooral in Nederland geniet hij bekendheid. Maar wat doet hij nu precies? ”Het is heel variërend”, zegt Van Wieren. ”Ik maak video’s waarin ik aan het dansen ben, filmpjes waarin ik Martien Meiland aan het playbacken ben, waarin ik gek doe of waarin ik verhaaltjes vertel.” Ook Markie playbackt in veel van zijn video’s.

Vooral tieners lijken de weg naar de filmpjes van Van Wieren en Markie te vinden.  Maar waarom ze precies naar zijn filmpjes kijken, zeggen de TikTokkers niet te weten. ”Ik heb geen flauw idee, ik vraag het mezelf heel vaak af. Ik vind het leuk om te maken, maar tegelijkertijd vind ik het zelf een wonder dat mensen het echt grappig vinden.”