Politiek

Kinderen en ouders in armoede: 'Redden het niet alleen met kinderbijslag'

Kinderen en ouders die in armoede leven zijn donderdag in Den Haag in gesprek gegaan met Kamerleden. Ze vinden dat de overheid hen op een andere manier zou moeten helpen. “Het is leuk om een keer in het jaar een cadeautje te krijgen, maar wat moeten we die andere 364 dagen doen?”, zegt een van de ouders.

Bij de ontmoeting op het Binnenhof spraken kinderen de politici toe. De actie is een vervolg op de petitie die in maart werd aangeboden door Stichting Single Supermom, een organisatie voor alleenstaande moeders en hun kinderen. De 6-jarige Roan liet zien dat hij een tekening met zijn moeder heeft gemaakt welke dingen hij allemaal wil doen. Zo wil Roan graag met het vliegtuig op vakantie.

1 op de 8 kinderen groeien op in armoede

In Nederland zijn er ruim 277.000 minderjarigen die opgroeien in armoede, dat is ongeveer 1 op de 8 kinderen. De overheid zet op dit moment in op het aanbieden van hulp in natura, zoals sport- of schoolspullen. Daarnaast steekt het ministerie geld in stichtingen die aan armoedebestrijding doen. Daardoor kan bijvoorbeeld Stichting Jarige Job cadeautjes sturen aan arme kinderen die jarig zijn. Maar de kinderen en ouders die vandaag in Den Haag waren, zouden liever meer structurele hulp zien.

Zo vinden ze dat het minimumloon in Nederland verhoogd zou moeten worden en dat de regels voor de betaling van alimentatie moeten worden aangepast. De kinderen zouden graag meer toekomstperspectief willen hebben. Hun boodschap luidt dan ook: ”Besteed geld aan ouders die het moeilijk hebben, want dat is pas een goed cadeau. Geen liefdadigheid, maar goed beleid. Wij willen kansen”