Politiek

Kabinet houdt zich op de vlakte over chaos door boerenprotesten

Terwijl de chaos in Den Haag en op de Nederlandse snelwegen toeneemt, roept het kabinet de protesterende boeren op zich aan de afspraken te houden. “Demonstreren mag, maar houd je aan de regels van de autoriteiten”, zei premier Mark Rutte. Een opvallend milde reactie, zegt verslaggeefster Charlotte Nijs.

Bij de demonstraties steken boeren vuurwerk af, blokkeren ze tramlijnen en negeren ze regelmatig bevelen van de politie. Alleen burgemeester Remkes van Den Haag noemde het gedrag van de demonstrerende agrariërs onacceptabel en gevaarlijk. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en minister Schouten van Landbouw reageerden via Twitter, waar ze boeren ook opriepen zich aan de afspraken te houden.

Premier Rutte houdt afstand

Premier Rutte zei alleen dat boeren die zich niet aan de regels van de autoriteiten houden, in overtreding zijn. “Rutte geeft aan dat hij het lastig vindt om over de boeren te oordelen”, vertelt verslaggeefster Nijs. “Hij zegt dat hij niet weet of de balans tussen het recht op demonstreren en het veroorzaken van overlast nu zoek is. Maar dat zou hij nu toch zeker moeten weten na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.”

Later op woensdag wilde Rutte nog steeds niet verder ingaan op de demonstratie. “Het is echt verder aan de driehoek”, aldus de premier. De driehoek is het lokale overleg tussen de burgemeester, de politie en het openbaar ministerie. Rutte wilde geen oordeel vellen over het negeren van rode kruizen boven de weg en het niet luisteren naar de politie door de boeren.

Bedreiging tegen GroenLinks-leider Klaver

Ondertussen werden bij de protesten ook dreigementen geuit tegen politici. Op Twitter ging een filmpje rond van een aanhanger met daarop een doodskist met de naam van GroenLinks-leider Jesse Klaver erop geschilderd. Hij heeft altijd gezegd dat een verkleining van de veestapel onvermijdelijk is, tot onvrede van de boeren.

Klaver zegt tegen Hart van Nederland dat hij zich niet laat intimideren. “Ik blijf me focussen op de inhoud, het systeem van de bio-industrie moet anders. Wat ze ook zeggen of doen, ik blijf staan waar ik voor sta.” De boer die rondreed met de grafkist, heeft inmiddels ook gezegd dat hij daar spijt van heeft.

Lees ook: Boer Jan heeft spijt van doodskist met naam ‘Jesse’ erop: ‘Heb niks tegen Klaver’

Tegelijkertijd zijn Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet en PVV-leider Geert Wilders vanmiddag aanwezig bij het protest in Den Haag. Baudet zei tegen de aanwezige boeren dat hij vindt dat de stikstofmaatregelen van Schouten direct van tafel moeten. Op Twitter liet ook Wilders duidelijk weten wat hij ervan vindt.

Donderdag gaat de Tweede Kamer weer in debat over het stikstofbeleid. De vorige keer dat dat gebeurde, bleek dat ook de regeringspartijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Klaver noemt het kabinet “zwabberig” als het om deze kwestie gaat en ook de andere oppositiepartijen zijn zeer kritisch.

Dat er wat moet gebeuren staat vast. Uit een onderzoek dat het bureau TNO deed in opdracht van de Tweede Kamer, blijkt dat Nederland verreweg de grootste stikstofproducent is van heel Europa. En een groot deel daarvan wordt geproduceerd door de boeren.

De eerste reactie van Rutte op woensdag: