Dit was het seizoen van Max Verstappen

Nog een keer knallen en dan zit het erop: het Formule 1 seizoen 2019. In Abu Dhabi probeert Max Verstappen zijn derde plek in het WK-klassement veilig te stellen. Met twee polepositions, drie overwinningen en acht podiumplekken was dit het succesvolste seizoen van Verstappen tot dusver.

Nooit eerder scoorde hij zoveel punten als dit jaar. Ook Verstappen zelf kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste seizoen met motoren van Honda. Weliswaar wist de coureur van Red Bull geen serieuze gooi naar de wereldtitel te doen, toch gaf hij eerder al aan tevreden te zijn over het seizoensverloop. ”We hebben een goede basis gelegd voor volgend seizoen”, zei hij daarover.

De basis voor zijn recordjaar legde hij in de eerste helft van het seizoen, toen hij telkens in de top vijf wist te eindigen. Ook boekte hij in de eerste seizoenshelft twee zeges, waaronder de waanzinnig verlopen GP van Oostenrijk. Starten op plek 3, terugvallen naar plek 7 om drie ronden voor het einde Charles Leclerc in te halen: eens te meer is gebleken dat Max Verstappen niet zomaar een coureur is.

Drama in Spa

Twee keer haalde Verstappen dit seizoen de finish niet: in de Grote Prijzen van België en Japan. Zeker bij de zuiderburen was dat erg zuur, aangezien de Nederlandse fans massaal waren afgereisd naar het mythische circuit van Spa-Francorchamps. In de Ardennen eindigde de race van Verstappen al binnen een paar bochten.

Na een zesde plaats in Mexico en een derde plaats in de Verenigde Staten was het twee weken geleden raak in Brazilië: nadat de Limburger op het circuit van Interlagos de pole pakte reed hij zonder veel problemen naar de zege. Raceminnend Nederland hoopt dat het zondag ook zo zal zijn.

Maar hoe staat Verstappen ervoor op het Yas Marina circuit in Abu Dhabi? Met 260 punten staat hij slechts elf punten voor op Leclerc. Bij een overwinning van de Monegask mag Verstappen niet lager eindigen dan het podium om zijn derde plaats in het kampioenschap te behouden. De nummer tweede in de tussenstand, Valtteri Bottas, staat 54 punten voor op de Nederlander: te veel om nog te overbruggen.