Buurtapp Nextdoor misbruikt namen nietsvermoedende gebruikers als afzender brieven

Uit alle delen van Nederland klinkt kritiek op de brieven die buurtapp Nextdoor verstuurd om nieuwe gebruikers te werven. Op de brieven staan namen van buurtgenoten, maar die weten vaak zelf van niets. De Consumentenbond noemt de werkwijze van Nextdoor “ronduit belachelijk”.

De brieven vielen de afgelopen tijd bij mensen in verschillende delen van Nederland door de bus. De ontvanger wordt opgeroepen om zich aan te melden voor Nextdoor. Boven de tekst staat “Hi buurman of buurvrouw” en de brief lijkt ondertekend door iemand uit de buurt, inclusief de straat waarin diegene woont. De mensen wiens naam als afzender op de brieven staat, weten vaak van niets. Het bedrijf verstuurt de uitnodigingen zelf.

Ook Jerry uit Rotterdam kreeg onlangs een brief van Nextdoor, ondertekend door een buurtgenoot. Omdat hij diegene niet kende, ging hij op onderzoek uit. Hij achterhaalde het adres van de buurtgenoot en belde bij hem aan. De man bleek niet te weten dat er een brief met zijn naam erop was verstuurd. “Hij was wel lid van de app, maar het was nooit zijn bedoeling geweest om een uitnodiging te sturen”, vertelt Jerry. “Ik kreeg het gevoel dat Nextdoor zijn leden gebruikt om nieuwe leden te werven. Het lijkt erop dat ze de privacyregels aan hun laars lappen.”

‘Alleen met toestemming’

Bij de politie hebben zich inmiddels meerdere mensen gemeld die aangifte willen doen van oplichting of identiteitsfraude. Ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn verschillende klachten binnengekomen.

Nextdoor zegt dat het niets verkeerd doet. Volgens het van oorsprong Amerikaanse bedrijf stemmen gebruikers van de app ermee in dat hun naam onder de brieven wordt gezet als ze de voorwaarden accepteren. “Wij sturen nooit uitnodigingsbrieven zonder dat een lid van Nextdoor daar expliciet opdracht toe heeft gegeven”, staat op de site van het bedrijf.

‘In strijd met privacywetten’

Maar volgens de Consumentenbond wordt mensen alleen gevraagd of ze het goed vinden dat hun pasfoto en naam gebruikt worden voor promotie-doeleinden. “Op basis daarvan kun je absoluut niet verwachten dat je naam vervolgens op zo’n uitnodigingsbrief belandt. Wij denken dat dit in strijd is met de privacywetgeving”, zegt een woordvoerder.

De politie in de Gelderse gemeente Berkelland waarschuwt de gebruikers op Facebook voor de app. Het advies is om┬áde voorwaarden goed door te lezen. “We begrijpen dat niet iedereen dit doet, maar daarmee zijn er wel grenzen aan wat de politie voor burgers kan betekenen.”