Gezondheid

Minister Bruins: onderscheid verpleegkundigen hoeft helemaal niet in wet

Het onderscheid in verpleegkundigen met een hbo- of mbo-opleiding hoeft niet wettelijk geregeld te worden, zei minister Bruins voor Medische Zorg gisteravond in talkshow Jinek. Over het nieuwe wetsvoorstel was de afgelopen tijd veel onrust ontstaan in de zorg.

Met de nieuwe wet BIG II is het de bedoeling dat er twee registers voor verpleegkundigen komen, een voor mensen met een hbo-opleiding en een voor mensen met een mbo-opleiding. Voor hbo’ers komt er een nieuwe baan, die van ‘regieverpleegkundige’. Hbo’ers die voor 2012 hun diploma hebben gehaald, moeten zich dan wel laten bijscholen.

‘Niet opnieuw schoolbanken in’

Tegenstanders van de wet zijn bang dat veel mensen daardoor weer in de schoolbanken belanden en denken dat de nieuwe wet leidt tot verdeeldheid op de werkvloer. “Het was een wens van de beroepsgroep om duidelijkheid te bieden. Daarvoor is nu dat wetsvoorstel gemaakt, wat veel onrust en ongenoegen oplevert”, zei de minister.

Lees ook: ‘Aanpassing regels verpleegkundigen zinloos’

Hij zegt dat het onderscheid wat hem betreft ook in de cao vastgelegd kan worden. “Ik ben op zoek naar een gedragen oplossing. Het beeld dat iedereen weer de schoolbanken in moet, wil ik graag wegnemen.”

Gisteren werd bekend dat Bruins een verkenner heeft aangesteld om te helpen bij een ander plan. Oud-voorzitter van de SER Rinnooy Kan moet binnen een paar weken wat meer duidelijkheid bieden.

Lees ook: Verkenner moet onrust verpleegkundigen sussen