Dieren

Ameland herdenkt tragedie van 1979 toen acht reddingspaarden verdronken

Het was woensdag op de kop af veertig jaar geleden dat acht trekpaarden van de reddingsbrigade op Ameland verdronken. De tragedie hakte er diep in bij de eilanders en wordt nog steeds elke vijf jaar herdacht.

Het noodlot slaat toe als op 14 augustus 1979 een zeiljacht met vier Duitse toeristen bij Ameland in de problemen komt en gered moet worden. In die tijd trekken de redders nog uit met paard en wagen en dat gaat die dag faliekant mis.

Terwijl de sloep het ruime sop kiest, speelt zich ook op het strand een tragedie af. Het zand in de branding spoelt weg en het anker dat de loodzware bootwagen moet afremmen, werkt niet niet. De paarden zaten vast aan de boot en werden mee de diepte ingetrokken. Ze kunnen geen kant op.

Voor de ogen van het toegestroomde publiek voeren de dieren een wanhopige doodsstrijd. Alle acht paarden verdrinken.

De tekst gaat verder onder de video

‘Geen emoties’

Voerman Oene de Vries verloor bij het drama zijn twee paarden Lies en Laura: “Ze stonden eerst boven water en zakten steeds verder weg. Dieper en dieper. Op het laatst stonden ze onder.” Voor emoties was geen tijd “Het was een kwestie van minuten, van proberen nog te doen wat mogelijk is.”

Ondanks het drama rukte de reddingsbrigade op Ameland nog tot 1988 uit met paarden. Vlak bij de onheilsplek werd een paardengraf ingericht om het drama niet te vergeten. Oene: “Ik ben blij dat ze hier begraven zijn. Een monumentje.”