Schipper vast door geramde stuw: 'Ik loop elke dag 1600 euro mis'

Elke dag dat het schip ‘Con Zelo’ stilligt in de haven van Heijen, loopt schipper Gijs Rink 1600 euro mis. Rijkswaterstaat heeft grote moeite om de vernielde stuw bij Grave te repareren. Deze werd een week geleden geramd door een schip.

Andere schepen hebben de mogelijkheid om te varen via België, maar Gijs zijn schip ligt ‘gevangen’ tussen twee stuwen. “Ik kan geen kant op”, vertelt de schipper. Op het moment van de aanvaring was Gijs in Lapland voor een toen nog zorgeloze vakantie. Deze was snel voorbij toen hij zijn telefoon bekeek.

Zijn schip lag in de haven van Heijen waar het water drie meter is gezakt. Op de bewuste avond was vrijwillige brandweerman Marcel aan het werk, toen hij de melding kreeg dat het waterpeil aan het zakken was. Hij twijfelde geen moment en maakte de touwen van Con Zelo los van de kade. Zo zakte het schip met het waterpijl mee, in plaats van dat het in de touwen zou gaan hangen.

Gijs is hier dankbaar voor, maar voelt zich nog steeds radeloos omdat hij al een week geen grint kan afleveren bij een baggeraar 15 kilometer verderop. Volgens Maurice de Graaf van Rijkswaterstaat is er voorlopig geen oplossing voor Gijs. Morgen vindt er een groot overleg plaats over een mogelijke noodoperatie om de stuw te dichten.