112

Arrestatie in zaak Milica van Doorn

De politie in Noord-Holland meldt dat er een doorbraak is in het onderzoek naar de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn in 1992. Zaterdag is een verdachte aangehouden.

De politie maakte dat maandagmorgen in een persconferentie in het politiebureau van Zaandijk bekend. De 47-jarige man zit in volledige beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Begin vorige maand werd aan in totaal 133 mannen met een Turkse achtergrond gevraagd DNA-materiaal af te staan. Dat hebben 126 mannen op basis van vrijwilligheid gedaan. Het is voor het eerst dat er via een DNA-verwantschapsonderzoek een verdachte is aangehouden in Nederland.

DNA-daderprofiel

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Milica weigerde DNA-materiaal af te geven voor het verwantschapsonderzoek in Zaandam. Toen de Zaandammer na zijn aanhouding zaterdag verplicht materiaal moest afstaan, bleek dat 100 procent te matchen met het DNA-daderprofiel.

Hoofd opsporing van de politie Noord-Holland Rob van Bree benadrukte dat zijn weigering de man nog niet automatisch tot verdachte maakte. Dat gebeurde pas toen in het DNA-profiel van een familielid overeenkomsten waren ontdekt.

Waardering Turks-Nederlandse gemeenschap

Milica van Doorn werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam. Ze bleek verkracht te zijn. Het is een van de langstlopende moordzaken in ons land. Een woordvoerder van de familie gaf aan altijd vertrouwen te hebben gehad in het onderzoek en bedankte ook de Turkse gemeenschap voor hun medewerking aan het DNA-onderzoek.

Ook hoofdofficier van justitie van het OM in Noord-Holland Bob Steensma sprak zijn waardering uit aan de Turks-Nederlandse gemeenschap in Zaandam. De bereidheid mee te werken was volgens hem groot. Alle afgenomen DNA-profielen worden vernietigd, zei hij, ook dat van het familielid van de verdachte.