Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenartsen waarschuwen huisdiereigenaren: pas op met kerstversiering en kerstdiner

wonen

24 dec 2022, 23:42

Terwijl jij druk bezig bent in keuken met de laatste voorbereidingen voor het kerstdiner, doet je hond zich tegoed aan de chocolade kransjes of hangt je kat met zijn staart in één van de kaarsen die op tafel staan. Het kan allemaal gebeuren als je even niet goed oplet. Soms met grote gevolgen, waarschuwen dierenartsen. Je huisdier kan namelijk ernstig ziek worden, gewond raken of zelfs overlijden.

Francesca Dobbe kan erover meepraten. Afgelopen zondag at haar hond Lizzy een halve reep chocolade op tijdens een onbewaakt moment. "Ik schrok er enorm van. We hadden eerst niks door, want ze was enorm enthousiast. Ze is pas een jaar oud dus pakt nog alles wat los ligt", vertelt Dobbe zaterdag aan Hart van Nederland. Dobbe gaf de viervoeter meteen water met zout, omdat iemand haar had verteld dat de hond daarvan zou gaan braken. "Maar dat gebeurde maar niet. En zout kan ook schade aanrichten dus gingen we snel naar de dierenkliniek". Daar kreeg hond Lizzy brokken, waardoor ze wel alles eruit spuugde.

Grootste feestgevaren

Sommige baasjes laten hun hond of kat meegenieten van het kerstdiner, maar volgens dierenarts Esther Zoeteman is dat heel gevaarlijk. "Ons eten bevat vaak grote hoeveelheden vet en zout", legt ze uit. "Al dat vet en zout leidt vaak tot viervoeters die braken of diarree krijgen. Maar in het ergste geval raakt een dier in coma of komt die te overlijden."

De meest voorkomende gevaren zijn chocolade die op tafel blijft liggen, het eten van kerstboomnaalden, vergiftiging door het eten van noten en brandwonden door bijvoorbeeld kaarsen of het bijten in de kerstverlichting. "De versiering kan vast komen in de darmen of kan zelfs een gat vormen waardoor ze dood kunnen gaan."

Wat je wél kan doen

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je huisdier te verwennen met kerst. En dat kan ook, maar doe het dan op de juiste manier. "Je kan je hond of kat best wel iets lekkers geven. Maar geeft dan iets wat voor dieren bestemd is", zegt Zoeteman.

Mocht je toch iets verkeerds aan je huisdier hebben gegeven, dan is het belangrijk om niet zelf redmiddeltjes zoals water en zout te geven, maar om voor de zekerheid toch even de dierenarts te bellen. "Dan kunnen we vaak telefonisch al advies geven en als het echt ernstig is laten we de mensen altijd nog langskomen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.