112

Bloemenman kijkt urbi et orbi dit jaar thuis: 'Normaal zit ik op 5 meter van de paus'

Het was vandaag een vreemde gewaarwording voor Paul Deckers uit het Limburgse Sint Odilienberg. Hij volgde de paastoespraak van de Paus dit jaar vanuit zijn eigen huis en niet, zoals elk jaar, vanuit Vaticaanstad zelf.

De florale vormgever, met zijn winkel gevestigd in Posterholt, reist al sinds jaar en dag met een groot team van collega’s naar Rome toe om het Vaticaan tijdens Pasen te volledig te voorzien van heel erg veel bloemen. Dit jaar is dat vanwege de coronacrisis allemaal anders en zat hij thuis te kijken naar een toespraak zonder bloemen of publiek.

Lees ook: Urk zingt: zo kreeg Jannie een heel vissersdorp naar buiten

“Even bellen kan wel hoor, ik was net aan het uitzoeken waar ik het urbi et orbi kan gaan volgen. Dat is nog niet gelukt”, vertelt Deckers zondagmiddag. “Ik had natuurlijk liever in Rome gezeten. Dan had ik bij de dienst kunnen zijn en dat is toch wel bijzonder altijd. Dan zit je op ongeveer vijf meter van de paus.”

Lege Sint-Pieter

Dit jaar is alles anders. De paus sprak urbi et orbi dit jaar uit in een bijna lege Sint-Pieter. Allemaal vanwege de coronacrisis. “Wat er nu gebeurt is erg bijzonder. Dat plein hoort helemaal vol te staan met duizenden mensen, dat is nu helemaal leeg”, vertelt Deckers.

En dus viert de ondernemer opeens Pasen met zijn familie in plaats van collega’s. “Vanmorgen heb ik paaseieren verstopt voor mijn dochters. Die zijn inmiddels volwassen. Ik zit al jaren tijdens Pasen in Rome en nu kon het een keer.”

Volg ons liveblog voor het laatste coronanieuws

Deckers kan nu eigenlijk al niet wachten tot we een jaar verder zijn, als hij traditiegetrouw weer met 25 medewerkers naar Rome gaat om op Witte Donderdag en Goede vrijdag de bloemenarrangementen te maken. “Ik ben projectleider, al sinds 1988. Dit jaar stond de Anthurium (plant) centraal, we schuiven dit nu een jaar op. Ik heb enorm veel zin in volgend jaar, dan gaan we natuurlijk extra knallen.”