Lifestyle & Entertainment

Wat Vindt Nederland: 'Songfestival naar Ahoy Rotterdam'

In welke stad gaan we volgend jaar het songfestival organiseren: wordt het Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Arnhem of toch Den Bosch?

Deze vijf kanshebbers leverden hun bidbook in, waarin ze laten zien dat zij de plek zijn om het festival te organiseren. Het inleveren deden ze allemaal op een zeer originele manier. Utrecht laat het bidbook overhandigen door een fietskoerier. Maastricht komt met een bus, trommels en taartjes. Rotterdam komt met een reiskoffer en shawls, Den Bosch met Bossche Bollen in chemische kleurtjes en Arnhem met een speciale Songfestival-bus.

Lees ook: Waarom Rotterdam het Eurovisiesongfestival gaat organiseren

Maar aan welke stad geef jij de voorkeur? Van de 1600 mensen die tot nu toe meededen aan Wat Vindt Nederland ligt de voorkeur duidelijk bij Rotterdam of Maastricht. 35% wil het festival graag in Ahoy in Rotterdam. “Amsterdam wordt al teveel bejubeld”, aldus één van onze panelleden. “Rotterdam is de hofstad en werkstad van Europa. Hier wordt gewerkt en de handen uit de mouwen gestoken en dat willen we laten zien in de gehele wereld!”

Vliegvelden

33% heeft een voorkeur voor het MECC in Maastricht, veelgehoord argument is omdat het via de lucht uitermate goed bereikbaar is: “Maastricht heeft veel vliegvelden in de buurt. Ligt in het 3 landenpunt en is een historische stad”.

De drie underdogs krijgen minder stemmen: 12% kiest voor Utrecht, 11 procent voor Arnhem en onderaan bungelt Den Bosch, met slechts 9 procent.

‘DE hoofstad’

Vorige week haakte Amsterdam af als kandidaat. Vindt het panel dat jammer? Niet echt, vindt 77%. Slechts 17 procent vindt dat het songfestival juist thuishoort in onze hoofdstad, juist omdat het onze hoofdstad is. “Alle belangrijke gebeurtenissen horen in de hoofdstad van het land te gebeuren”, aldus een lid van ons panel. “Het is niet voor niets de hoofdstad en de hele wereld kent Amsterdam”, vindt een ander. “Zeg je Holland zeggen de meeste mensen Amsterdam. Je bent hoofdstad of je bent het niet. Alles in ieder geval NIET Maastricht, daar maak je geen indruk mee in het buitenland.”

Waarschijnlijk wordt in augustus bekend gemaakt welke stad het wordt.