Weer & Verkeer

Snorfietsers durven rijbaan niet op

Martin Irrgang is niet van plan vanaf maandag met zijn snorscooter op de rijbaan te gaan rijden. “Ik ga mijn leven niet wagen door met 25 km per uur over de Haarlemmerweg te tuffen”, aldus de Amsterdammer. “Er wordt daar tussen 50 en de 120 km per uur gereden. Ik blijf op het fietspad.”

Snorfietsers in Amsterdam mogen vanaf maandag op bepaalde plekken binnen de ringweg A10 niet langer op het fietspad rijden. Ze moeten dan uitwijken naar de rijbaan en verplicht een helm op, omdat het anders te gevaarlijk is. De gemeente wil hiermee de verkeersveiligheid vergroten en de drukte op de fietspaden terugdringen. Tegenstanders zijn bang dat er juist meer ongelukken zullen gebeuren vanwege het verschil in snelheid tussen een automobilist en een snorfiets.

Lees ook: Ruim 43.000 mensen ondertekenen petitie tegen snorfiets op rijbaan

Ze proberen het tij te keren door actie te voeren en er is een petitie gestart die inmiddels 44 duizend keer ondertekend is.

Irene Groothuis organiseerde zondagmiddag een ‘Langzaamaan actie’ op de IJdoornlaan. Met een groep scooterrijders reden ze met 25 kilometer per uur over de weg om duidelijk te maken dat het gevaarlijk is tussen de vrachtwagens en overig verkeer te rijden.  Er waren ook snorfietsers aanwezig die niet aan de actie mee durfden te doen omdat ze de weg echt niet op durven. Vooral oudere scooterrijders zeggen dat ze vanaf morgen de snorscooter noodgedwongen laten staan.

‘Twee maanden geen boetes’

De fietsersbond is blij met de maatregel, ze zijn jaren bezig geweest dit voor elkaar te krijgen. Er worden vanaf morgen verkeersregelaars ingezet die mensen zullen wijzen op de nieuwe regels. De eerste twee maanden worden geen boetes uitgedeeld. Daarna gaat de gemeente handhaven.

Vooralsnog voert alleen Amsterdam de regel in. Andere steden zijn ook aan het onderzoeken of snorfietsers op de rijbaan een goed idee is.