Dieren

Rattenplaag teistert Haagse wijk: 'Gemeente doet niks'

Afval dat overal op straat ligt waardoor ratten vrij spel hebben; het is voor de bewoners in het Haagse Moerwijk een blok aan hun been. Een halfjaar nadat de gemeente een rattenoffensief startte, zijn de bewoners nog steeds niet tevreden.

“De eerste twee maanden heeft de gemeente goed zijn best gedaan, maar daarna volgden alleen maar mooie beloftes die niet werden waargemaakt”, zegt Conny Ligtvoet, die als buurtbewoner druk bezig is met de rattenplaag.

Lees ook: Duizenden ratten teisteren Haagse woonwijk

Conny deelde op Facebook meerdere filmpjes waarop te zien is dat het afval op straat ligt. “Iedereen gooit maar voedsel neer op straat. Mensen gooien zomaar vanuit balkons vuilniszakken weg. We willen meer zichtbare handhaving en rattenverdelging in de wijk zien.”

Maatregelen

Verantwoordelijk wethouder Richard de Mos benadrukt dat hij de problemen erg vervelend vindt. “Ik snap goed dat mensen die beesten beu zijn. Daarom treffen we allerlei maatregelen – van handhaven tot strenge brieven aan ondernemers, en van extra broodcontainers tot een aanstaand voederverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening. Ook plaatsen we borden om te melden dat er niet moet worden gevoerd.”

Toch vindt de wethouder dat buurtbewoners elkaar onderling ook moeten aanspreken. “Dit lukt niet in ons eentje. Bovendien zullen we nooit helemaal van de rat af zijn in een grote stad als de onze. Ik wil echter wel opnieuw oproepen – want daar begint het ├ęcht mee: mensen, stop met voeren door eten op straat te gooien!”

Demonstreren

Ligtvoet gaat woensdag met de SP om de tafel. “We willen volgende week met de SP door de straten om te demonstreren, om dit probleem nog beter aan te pakken. Kinderen kunnen niet buitenspelen, het is echt verschrikkelijk.”

De gemeente zal in juli het rattenoffensief gaan evalueren met de bewoners en alle betrokken instanties, waarna besloten wordt welke extra maatregelen er genomen gaan worden.