Kwart sollicitanten in de zorg komt niet positief uit backgroundcheck

Ruim 25 procent van de mensen die solliciteert voor een functie in de medische sector komt niet positief uit de backgroundcheck. Dat blijkt uit cijfers die Hart van Nederland heeft opgevraagd bij Levent Bedrijfsrecherche. 

In het onderzoek van het recherchebureau zijn meer dan 10 duizend screenings geanalyseerd over verschillende sectoren. René Reijenga, directeur van het recherchebureau vindt dat bedrijven en organisaties alerter moeten zijn. “De conclusie is echt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de betrouwbaarheid van kandidaten.”

Negatieve backgroundcheck

Het bedrijf screent op vier verschillende categorieën. Als iemand geen risico vormt, krijgt hij of zij de beoordeling positief. Als er informatie gevonden wordt waarvan niet duidelijk is of het een risico is, komt er Let Op te staan. Bij een negatieve beoordeling zijn er risico’s gevonden die het bedrijf kunnen schaden. Er is ook een groep mensen die de screening afbreekt.

Opvallend is dat het risico per sector enorm verschilt. Zo komen mensen die voor een baan in het onderwijs of bij de overheid solliciteren vrijwel altijd door de screening heen. 

Bekijk hieronder hoe groot de groep is die in jouw werkveld wel of niet positief door de screening heen komt. 

Bij een screening kunnen er verschillende dingen gecheckt worden. Zo ook de financiële situatie van een sollicitant. “Dat is dan geen diepgravend onderzoek maar dan kijken we bijvoorbeeld naar incassovorderingen of dat mensen in de schuldsanering zitten. Met name bij casino’s en financieel dienstverleners is dat een risico als ze met geld moeten omgaan.”

Volgens Reijenga denken veel bedrijven dat ze er met een Verklaring Omtrent Bedrag wel zijn. Maar volgens het recherchebureau zit het risico juist in andere randzaken.  “Bij een VOG krijg je alleen een melding wanneer je daadwerkelijk veroordeeld bent, maar als ik de portemonnee van mijn collega heb gestolen, word ik ontslagen maar niet veroordeeld. Dan is de vraag wil je zo’n persoon als collega hebben.”

‘VOG niet voldoende’

Een opvallende piek bij de negatieve screenings zien we bij het kopje Human Resources, personeelszaken. “Uitzendbureaus moeten veel meer gaan opletten. Die nemen personeel aan voor andere organisaties. Uitzendorganisaties hebben een verantwoordelijkheid om te controleren wie je waar wegzet.”

Voornamelijk in de gok- en telecombranches worden sollicitatieprocedures vaak door de sollicitant afgebroken als zij met de screening bezig zijn. Een heel verschil met de sector onderwijs. Daar is dit percentage nul.