Sport

Is karttalent Esmee (14) de nieuwe Max Verstappen?

Wil je een carrière als Formule 1-coureur, dan begin je meestal met rondjes rijden op een kartbaan. Ook Max Verstappen leerde zo op 7-jarige leeftijd de eerste fijne kneepjes van het racevak.

Het begon ruim vier jaar geleden toen Esmee naar de kartbaan ging en haar oudere broer Michael zag karten. “Dat wil ik ook doen, dacht ik. En ik bleek later ook nog meer talent te hebben dan mijn broer. Maar, ik moest nog even wachten.”

Ze had namelijk een afspraak met haar ouders dat haar broer eerst vier jaar in de competitie mocht karten en Esmee daarna. “Karten is een heel dure sport en tegelijk met m’n broer rijden zou onbetaalbaar zijn. Voor dit jaar hebben we al € 20.000 euro uitgegeven.” Haar vader Peter vult aan: “Ik ben conciërge en heb niet het budget dat sommige andere mensen hebben. Gelukkig wordt Esmee binnenkort gesponsord door de lokale snackbar. Ze krijgt een heuse eigen snack. Met de opbrengst van de verkoop kan ze nog beter worden in de competitie.”

Meisje tussen de jongens

In 2018 deed Esmee mee aan de FIA Academy Trophy. Dat is een wereldwijde titelstrijd tussen 54 landen. Esmee was het eerste Nederlandse meisje dat meedeed tussen de jongens. “Ik werd benaderd door de FIA Academy. Dat kun je vergelijken met de KNVB bij het voetbal. Om aan deze Trophy mee te doen moet je echt heel erg goed zijn en geselecteerd worden. Ook Max Verstappen en Sebastiaan Vettel hebben aan deze Trophy meegedaan”, vertelt ze trots.

Esmee is het beste meisje in de klasse van de zogeheten Rotax Max Junior Rookie. Hierin rijden jongens en meisjes tussen de 12 en 15 jaar. Esmee rijdt in de top-10 van het klassement. “Max Verstappen is mijn grote voorbeeld: hij heeft zo veel bereikt. Ik volg de Formule 1 op de voet. Het lijkt mij zo gaaf om daar ook in te rijden.” Maar ze heeft nog meer ambities: meedoen aan de legendarische autorace 24 uur van Le Mans. En rijden in de Formule 3 in de W-serie, de vrouwencategorie. Esmee wil het liefst in de voetsporen van Max Verstappen treden en ze is al een behoorlijk eind op weg.

Papa speelt glansrol

Net zoals vader Jos Verstappen een grote rol speelt in de carrière van Max, speelt papa Peter dat bij Esmee. “Mijn vader is mijn monteur, maar ook mijn trainer. We doen echt alles samen. Ik moet heel goed met hem communiceren. Als ik iets raars voel aan de kart, dan stelt hij de boel opnieuw af en kijken we samen op de computer of alles klopt.” Haar moeder en oma zijn haar trouwste fans. “Mijn moeder durft vaak niet te kijken als ik van start ga. Er kan zo veel fout gaan. Ze houdt dan haar hart vast.”

We zullen ongetwijfeld meer horen over de talentvolle Esmee.