Honderden Facebookers willen asielkrakers uit pand ondernemer jagen

“Laten we het recht nu maar eens in eigen hand nemen”. Met die dreigende boodschap wordt op Facebook opgeroepen om asielzoekers uit een gekraakt pand in Amsterdam weg te krijgen. Het pand op een bedrijventerrein werd deze week gekraakt en de eigenaar werd uit zijn eigen pand gezet.

Bij het Facebookevenement staan nu zo’n 100 mensen op ‘aanwezig’. Bijna 400 mensen staan op ‘geïnteresseerd’. De krakers horen bij de groep We Are Here. Dat is een groep zwervende en krakende asielzoekers die door Amsterdam struint.

Een van de reacties in de Facebook-groep roept mensen op om wel voorzichtig met het pand om te gaan. “Mensen onthoudt goed, het gebouw is van de eigenaar, laat de boel heel en zet deze mensen gewoon het gebouw uit. Bel desnoods de eigenaar op om eventueel een nieuw slot op de deur te krijgen. Zet de boel niet in brand en gebruik geen geweld, met een duidelijke beweging kom je verder dan dat je zelf op het politiebureau belandt. Deze mensen zijn hier illegaal, dit soort mensen hoort al lang uitgezonden te zijn.”

Er zijn in de reacties van het evenement verschillende Telegram-gesprekken gestart, dat is een soort WhatsApp waarop je anoniem met elkaar kunt praten. Ze roepen hier bijvoorbeeld op om niet gezamenlijk met het openbaar vervoer te gaan omdat ze bang zijn opgepakt te worden.

Ze willen vanaf station Sloterdijk in groepjes van vijf mensen naar het pand op het bedrijventerrein lopen.

Eerder liet de ondernemer, Salih Ozcan, weten dat hij is geschrokken van alle reacties op zijn verhaal. Op het nieuws van de demonstranten reageerde hij niet positief. “Daar ben ik absoluut geen voorstander van”, zegt de ondernemer. “Ik vind het sowieso schandalig dat die mensen daar zo moeten leven. Daar moet zeker een oplossing voor komen, maar dit is niet de manier.”